Banner 980x90

Preiļu 1.pamatskolas audzēknes piedalās konkursā par uzturu

Laika posmā no 24.marta līdz 31.oktobrim norisinājās konkurss par uzturu un bioloģisko daudzveidību "Ēd ar baudu, domā par dabu!", pilsētas informācijas portāls Preili24.lv uzzināja Preiļu novada pašvaldībā.

Konkursā varēja piedalīties 7. - 12.klašu skolēni un profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi.

No Preiļu 1.pamatskolas savu dalību pieteica Anete Haritonova un Lauma Tumašova. Konkurss notika vairākās kārtās. Lai iekļūtu finālā, dalībniekiem bija jāatbild uz jautājumiem konkursa elektroniskajā vietnē par bioloģisko daudzveidību, ilgtspējīgu attīstību, uzturu un tā ieguvi, kā arī veidot un iesūtīt savu ēdiena recepti.

Starp 16 labākajiem no 426 konkursa dalībniekiem izvirzījās Anete un Lauma, līdz ar to saņemot uzaicinājumu piedalīties konkursa finālā, kas notika Jelgavas Amatu vidusskolā un Latvijas Lauksaimniecības universitātē.

Konkursa finālā dalībniekiem bija jāatbild uz jautājumiem par ilgtspējīgu pārtikas audzēšanu un patērēšanu, kā arī sacensties septiņās darbnīcās. Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģiju fakultātes Uztura katedra piedāvāja sacensties prasmē pārtikas sensorā novērtēšanā.

Jelgavas Amatu vidusskolas darbnīcās dalībnieki sacentās salvešu locīšanā, dažādu tautu ēdienu atpazīšanā un ūdens vienlīdzīgā sadalīšanā, kā arī dažādu produktu atpazīšanā.

Rīgas Dabaszinību skolas darbnīcās finālisti sastādīja videi draudzīgu ēdienkarti, noteica glikozi pārtikas produktos un atpazina ēdamās un neēdamās puķes.

Pirms fināla dalībnieki tika iepazīstināti ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti un, kamēr skolēni sacentās vairākās teorētiskās, praktiskās un radošās darbnīcās, skolotājiem piedāvāja ekskursiju pa Jelgavas nozīmīgākajām vietām.

Gaidot rezultātus, varējām izbaudīt Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņu gatavoto gardo maltīti un viesmīlību. Organizatori bija parūpējušies, lai konkursa dalībniekiem un skolotājiem šī diena Jelgavā patiešām būtu interesanta, radoša un aizraujoša un kā pārsteigumu, sagādājot iespēju pašiem sagatavot un izcept savu maizes klaipiņu, ko paņemt līdzi mājup.

Vēlos uzslavēt Aneti un Laumu par uzdrīkstēšanos un varējumu piedalīties dažādos konkursos, arī šajā, popularizējot Preiļu 1.pamatskolas vārdu, un pateikties viņu vecākiem par atbalstu un sadarbību.

Lai iesaistītos konkursos ir nepieciešama milzīga pašatdeve, mērķtiecīgs, neatlaidīgs un sistemātisks darbs. Mēs varam lepoties ar tādiem skolēniem, kas var, grib un prot parādīt savas zināšanas un erudīciju, prasmes un iemaņas, izprot un novērtē sadarbības iespējas ar skolotājiem.

Konkursu organizēja Bērnu un jauniešu vides izglītības centrs "Rīgas Dabaszinību skola", Jelgavas Amatu vidusskola un Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Uztura katedra sadarbībā ar Jelgavas Izglītības pārvaldi, UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju un Latvijas viesnīcu un restorānu asociāciju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)