Banner 980x90

Preiļu novadā atjaunota Moskvinas vecticībnieku lūgšanu nama fasāde

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Preiļu novadā noslēgušies vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļa - Moskvinas vecticībnieku lūgšanu nama - fasādes sienu atjaunošanas darbi, aģentūru LETA informēja Preiļu novada domes mājaslapas satura redaktore Ilona Vilcāne.

Moskvinas draudzes priekšsēdētājs Pēteris Romanovs pastāstīja, ka darbu gaitā tika noņemta fasādes sienu vecā krāsa, sienas tika notīrītas, nogruntētas un nokrāsotas, nomainīti tika arī fasādes dekoratīvie koka elementi, logu koka kārbas, pamatu skārds, veikts tika arī kosmētiskais remonts, tostarp krāsoti logi un durvis, patlaban turpinās nelieli pamatnes uzlabošanas darbi.

Lietainā un mitrā laika dēļ dievnama fasādes atjaunošana noritēja ne tik ātri, kā bija iecerēts. Arī krāsas nācās izlietot vairāk, nekā bija ieplānots, jo sausais un iztīrītais koks to uzsūca burtiski kā sūklis. Draudzes locekļi cer, ka atjaunotā fasāde bez īpašiem remontiem kalpos vēl vismaz nākamos gadus 25-30.

Darbu gaitā atklājās arī interesanti vēsturiski fakti - ekspertīzē tika konstatēts, ka dievnams gandrīz 150 pastāvēšanas gados ir krāsots četras reizes - sākotnēji dzeltenā, tad zilā, bet vēlāk pelēkā un gaiši pelēkā krāsā. Sākotnējā krāsa, lai gan citas kvalitātes, līdzinās šībrīža tonim, īpaši augšējā ēkas daļā.

Draudze pateicas par sniegto atbalstu "Rietumu bankai", Preiļu novada domei, ziedotājiem, kā arī visiem pārējiem, kas atbalstīja Moskvinas lūgšanu namu fasādes atjaunošanu. Projekta kopējās izmaksas ir aptuveni 7000 eiro, ko kuriem vairāk nekā 4700 eiro - "Rietumu bankas" atbalsts, kas iegūts, piedaloties projektu konkursā "Latvijas sakrālais mantojums", 994 eiro - Preiļu novada dome līdzfinansējums, atlikusī naudas summa - ziedotāju atbalsts.

Moskvinas vecticībnieku draudze ar ziedotāju atbalstu iecerējusi veikt arī gaiteņu siltināšanu, jo, kā paskaidroja draudzes priekšsēdētājs, dievkalpojumos vecāka gadagājuma cilvēki mēdz atpūsties, pasēžot gaiteņos, taču tur ir caurvējš un auksti.

Savukārt gatavojoties 290.draudzes pastāvēšanas jubilejai, kas tiks svinēta 2019.gadā, plānots atjaunot kritiskā stāvoklī esošo žogu apkārt lūgšanu namam. Tāpat ir nepieciešams izbūvēt auto stāvlaukumu pie lūgšanu nama, jo dievkalpojumu vai izvadīšanu laikā dievnamu apmeklē daudz cilvēku, savukārt garām kursē gan sabiedriskais transports, gan vieglās un smagās automašīnas. Jau ir sagatavota projekta skice un tāme autostāvvietas izbūves darbiem.

Arhīva dokumenti liecina, ka neogotikas stilā celtā koka baznīca ir uzbūvēta 1873.gadā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)