Banner 980x90

Preiļos pasniegs Jāzepa Pīgožņa balvu "Par labāko Latvijas ainavu glezniecībā 2016"

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Preiļos sestdien, 17.septembrī, pasniegs Jāzepa Pīgožņa balvu "Par labāko Latvijas ainavu glezniecībā 2016", aģentūru LETA informēja Rīgas domē.

Pīgožņa balvu iedibināja Rīgas dome un Preiļu novada dome sadarbībā ar Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeju, Rīgas Svētā Pētera baznīcu un Pīgožņu dzimtu, un konkurss starp Latvijas ainavu gleznotājiem šogad notiks otro gadu.

Konkursa nominantes šogad ir Silva Linarte, Vēsma Ušpele un Alise Mediņa. Konkursa galvenās balvas ieguvēja saņems zelta medaļu un naudas balvu 3000 eiro apmērā. 2015.gadā galveno balvu saņēma gleznotājs, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Roberts Muzis, savukārt skatītāju simpātiju balvu ieguva jaunā māksliniece Kristīne Kvitka.

Izstāde "Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā", kurā bija apskatāmi konkursam pieteiktie darbi, no šā gada 20.marta līdz 1.maijam bija apskatāma Rīgā, Svētā Pētera baznīcā. Šogad no vairāk nekā 130 iesniegtajiem darbiem žūrija eksponēšanai izvēlējās 63 autoru 83 gleznas. Pēc tam izstāde ceļoja pa vairākām pilsētām. No maija līdz 16.augustam tā bija apskatāma Jēkabpils vēstures muzeja pils tornī, kur to apmeklēja vairāk nekā 7000 mākslas cienītāju. Septembrī izstāde bija apskatāma divās vietās - Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejā un Latgales kultūrvēstures muzejā Rēzeknē.

Savukārt 17.septembrī Preiļos būs gan otrā Pīgožņa vārdā nosauktā mākslas plenēra noslēgums, gan balvas pasniegšanas ceremonija. Pasākumā muzicēs folkloras kopa "Daugmale", kuru vada jaunā etnomuzikoloģe un mūzikas pedagoģe novadniece Marta Vaivode.

Jāzeps Pīgoznis dzīvoja no 1934.gada līdz 2014.gadam un ir viens no izcilākajiem Latvijas ainavu gleznotājiem, kura darbi atspoguļo Latvijas dabas ziemeļniecisko krāšņumu un daudzveidību visos gadalaikos.

Pīgožņa balvas pasniegšanas ceremonija notiks 17.septembrī plkst.14 Preiļos, Kultūras nama lielajā zālē, un tajā piedalīsies Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)