Banner 980x90

Preiļos festivālā ar stāstiem godinās klūdziņu pinēju amatu

Rīga, 6.jūn., LETA. 19.jūlijā un 20.jūlijā, Preiļos, IV Latgales stāstnieku festivālā "Omotu stuosti" tiks godināti klūdziņu pinēji, aģentūru LETA informēja pasākuma koordinatore Vilhelmīne Jakimova.

Viens no Latgales festivāla uzdevumiem ir veidot atpazīstamu un radošu platformu Latgales amatniecības izzināšanai un popularizēšanai. Iepriekšējos gados iepazīts podnieka, kāzu saimnieces un dravnieka amats. Šī gada tēma veltīta klūdziņu pinējiem. Tādēļ šoreiz tiks stāstīts par šo amatu, tā pratējiem, būs iespēja vērot, kā noris pīšanas process.

Pirmā festivāla diena tiks atklāta Preiļu Galvenajā bibliotēkā ar īso iesildīšanās stāstu apli, tad visi dosies uz klūdziņu pinēja Jura Gavara dzimtas mājām Vārkavas novada "Mežlokos", kur, darbodamies viņa vadītajā pīšanas meistardarbnīcā, varēs klausīties amata noslēpumu stāstus. Turpinājumā Riebiņu vidusskolas skolotāja Rita Pudāne izstāstīs novadpētniecības un stāstniecības saskarsmes veiksmes stāstu, kā rezultātā tapa tradīciju burtnīcas "Riebiņu novada stāsti", bet vakarā norisināsies "Stāstu groziņvakars" ar folkloras kopu "Rūtoj".

Festivāla otrās dienas aktivitātes risināsies Riebiņu novadā. Mazajiem klausītājiem būs iespēja piedalīties bērnu rītā "Stuostu rypuļs", ko vadīs Inguna Radziņa un Jakimova, bet lielajiem stāstniekiem notiks treniņnodarbība.

Festivāla īpašais viesis - Rēzeknes Tehnoloģiju augstskolas studiju un zinātņu prorektore Angelika Juško-Štekele ar lekciju "Laimes meklējumi latgaliešu pasakās". Savukārt festivāla noslēgumā notiks padomu stāstu pēcpusdiena "Jaunim devu suoļ ar maizi, vacim - jauku volūdeņ" ar folkloras kopu "Jumalāni".

Uz festivālu tiek aicināti Latvijas kultūrvēsturisko novadu stāstnieki, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas tīkla "Stāstu bibliotēku" pārstāvji, tradicionālās kultūras mīļotāji, kā arī vietējās folkloras kopas, stāstnieku kustības atbalstītāji un interesenti. Pasākumi ir bez maksas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)