Banner 980x90

Lēcas acīm – kas jāzina par to lietošanu, kopšanu un iegādi

Lēcu lietošana pēdējās desmitgadēs kļuvusi arvien izplatītāka, jo lietotāji novērtē to sniegtās priekšrocības. Tomēr jāņem vērā, ka kontaktlēcas ir medicīnas prece, kuras lietošana prasa īpašu piesardzību un sekošanu gan redzes speciālista, gan lēcu ražotāja norādēm. Tāpēc, ja arī jūs esat apsvēruši iespēju optiskās brilles nomainīt pret lēcām vai ieviest lēcas kā risinājumu atsevišķām dzīves situācijām, tad noteikti jāiepazīstas ar būtiskākajiem drošas lēcu lietošanas, kopšanas un iegādes ieteikumiem. 

Kā droši sākt izmantot kontaktlēcas
Lai sāktu savā ikdienā redzes korekcijai izmantot lēcas acīm, vispirms ir jādodas pie redzes speciālista uz pārbaudi. Optometrists vai oftalmologs pārbaudīs redzi, novērtēs acu veselību un to piemērotību kontaktlēcu lietošanai. Protams, ārsts arī ieteiks atbilstošu lēcu veidu un izrakstīs recepti to iegādei, kur būs norādīti visi vajadzīgie lēcu parametri.

Lietot kontaktlēcas, ja nav bijusi vizīte pie speciālista, nav prāta darbs. Pastāv augsts risks, ka cietīs acu veselība, tam pat var būt paliekošas negatīvas sekas, jo var gadīties, ka lietojat nepiemērotas lēcas, neievērojat to pareizu ielikšanu un kopšanu. Tāpēc sākumā svarīgs solis ir vizīte pie redzes speciālista, kur varēs iegūt visu vajadzīgo informāciju par to, kā droši lietot lēcas acīm.

Kur iegādāties lēcas
Kontaktlēcas nav tā prece, kuru vajadzētu pirkt lielveikalā vai pie aizdomīgiem pārdevējiem. Tā ir medicīnas prece, kurai vajadzīga atbilstoša kvalitāte, jāievēro gan transportēšanas, gan uzglabāšanas nosacījumi. Droši lēcas varat iegādāties optikas salonos un specializētos interneta veikalos ar labu reputāciju.

Šobrīd arvien biežāk pircēji izmanto tieši interneta veikalus, jo tas ir ērti, kā arī cenas bieži vien ir daudz pievilcīgākas. Lensor.eu ir viens no lielākajiem un kontaktlēcu lietotāju iemīļotiem interneta veikaliem, kas specializējies tieši kontaktlēcu tirdzniecībā, piedāvājot dažāda veida lēcas acīm plašā klāstā. Lensor.eu e-veikala priekšrocības ir konkurētspējīgās cenas, plašā izvēle, vadošo ražotāju produkcija, ērta pasūtīšana un ātra piegāde. 

Pasūtot kontaktlēcas internetā, jāatceras, ka divreiz jāpārbauda lēcu parametri, ko pasūtījumā esat ievadījuši. Jāsalīdzina, vai tie atbilst receptē norādītajiem.

Kā pareizi ielikt un izņemt lēcas
Uzsākot lietot lēcas, to ielikšana un izņemšana var šķist sarežģīta, bet ar laiku pie tā pierod un process jau kļūst par ikdienas rutīnu. 
• Vispirms jāsāk ar roku mazgāšanu un nosusināšanu, lai uz tām nepaliktu pūkas vai higiēnas līdzekļu paliekas.
• Tad ir jāpaņem viena lēca, pirms tam pārliecinoties, kuras acs lēcu paņemat (var gadīties, ka tām ir atšķirīgi stiprumi). Lēca jānovieto uz rādītājpirksta gala tā kā bļodiņa.
• Neskatoties uz to, ka lēca izņemta no konteinera vai sterila iepakojuma, tā vienalga pirms ielikšanas ir jāapskata un jāpārliecinās, ka uz virsmas nav nekādu svešķermeņu.
• Ar otras rokas rādītājpirkstu un vidējo pirkstu jāpaver acs plakstiņi, atbrīvojot ceļu lēcas ielikšanai.
• Tad lēca lēnām jātuvina acij, mēģinot to nemirkšķināt. Vislabāk skatīties uz augšu. Tad lēcu maigi novieto uz acs varavīksnenes – acs krāsainās daļas.
• Pēc tam var atlaist pirkstus: vispirms vidējo pirkstu, kas tur apakšējo plakstiņu, pēc tam rādītājpirkstu.
• Tad samirkšķina aci un pārliecinās, ka lēca ir savā vietā, nekas netraucē, negrauž.
• Šo pašu procesu atkārto ar otru lēcu un aci.

Arī lēcu izņemšanas procesā jāievēro dažas būtiskas nianses.
• Ja acs ir sausa, to var samitrināt ar acu pilieniem, lai atvieglotu lēcu izņemšanu.
• Skatoties uz augšu, ar vidējo pirkstu jāpavelk uz leju apakšējais plakstiņš, bet ar rādītājpirkstu jābīda lēca uz leju līdz acs baltajai daļai.
• Ar rādītājpirkstu un īkšķi maigi jāsatver lēca un jāizņem no acs. 
• Ja lēcas paredzētas lietošanai nākamajā dienā, tās jāievieto uzglabāšanas konteinerā, kur iepildīts jauns kopšanas šķīdums.
• Lēcas, kurām beidzies derīguma termiņš, arī tās, kas paredzētas vienai dienai, pēc lietošanas ir jāizmet.

Zināšanai! Ja tiek izmantota dekoratīvā kosmētika, tad lēcas jāieliek pirms kosmētikas uzklāšanas un jāizņem pirms kosmētikas noņemšanas, lai izvairītos no kosmētikas daļiņu nokļūšanas uz lēcām.

Kādi higiēnas nosacījumi jāievēro
Lai lēcas acīm nenodarītu kaitējumu, ir svarīgi ne tikai lietot piemērotas lēcas un ievērot lietošanas laiku, bet arī vienmēr sekot līdzi higiēnai. Jebkurā situācija, kad tiek aiztiktas lēcas, ir kārtīgi jānomazgā rokas. Pēc roku mazgāšanas nedrīkst lietot krēmus un losjonus, jo tie var nonākt uz lēcu virsmas, kairinot acis.

Tāpat jāparūpējas par to, lai lēcu virsma ir tīra, to drīkst tīrīt tikai ar speciālu šķīdumu. Higiēnas nosacījumi attiecas arī uz lēcu uzglabāšanas konteineru. Konteiners katru dienu ir jāiztīra un jāuzpilda ar jaunu kopšanas šķīduma devu. Lēcas nedrīkst tīrīt ar ūdeni vai pieļaut to saskari ar ūdeni, piemēram, vannā, baseinā, pludmalē u.c. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)