Banner 980x90

Kādu termometru iegādāties mājas aptieciņai?

Termometrs ir neaizstājams elements ikvienā mājas aptieciņā, jo tieši paaugstināta ķermeņa temperatūra ir viens no būtiskākajiem rādītājiem, kas signalizē par saslimšanu. Ilgus gadus visiem mājās bija dzīvsudraba termometri, bet tie tagad ir aizliegti, jo dzīvsudrabs ir bīstama viela. Ja kādam mājās vēl ir palicis šāds vecais termometrs, tas jānodod aptiekā, kur parūpēsies par tā atbildīgu utilizēšanu. 

Domājot par jauna termometra iegādi, vajadzētu izvērtēt dažādus faktorus, kas ļaus izvēlēties piemērotāko risinājumu tieši jūsu ģimenes aptieciņai.

Kam termometrs tiks izmantots – bērnam vai pieaugušajam
Galvenais faktors, pēc kura vadīties, izvēloties termometru lietošanai mājās, ir tas, kas šo termometru lietos – tikai bērni, tikai pieaugušie, gan bērni, gan pieaugušie. Atbilde uz šo jautājumu palīdzēs izlemt, kāds būs piemērotākais termometrs.

Ja mājās ir zīdainis un bērni līdz trīs gadu vecumam, tad noteikti jāpadomā, kā nodrošināt viņiem ātru un drošu temperatūras izmērīšanu, jo viņiem īsti nedarbosies tradicionālā metode, kad 5–10 minūtes termometrs tiek turēts padusē. Bērni ir nepacietīgi un kustīgi. Kā arī, ja bērns ir saslimis, viņš ir raudulīgs, emocionāls, var būt iemidzis, bet temperatūra ir jāizmēra. Tādos gadījumos piemērots būs digitālais termometrs-māneklītis. Vai arī infrasarkano staru termometrs, ar kuru mērījumu var veikt attālināti dažu sekunžu laikā. 

Spirta termometri
Spirta termometri ir dzīvsudraba termometru aizvietotāji, tos lieto padusē. Tie arī ir par pieejamu cenu, kā arī to lietošana ir ierasta, tāpēc tos parasti izvēlas gados vecāki un pusmūža cilvēki, kuri nevēlas sevi apgrūtināt ar digitāliem rīkiem un vēlas kaut ko līdzvērtīgu dzīvsudraba termometriem. Ja ģimenē ir pieaugušie un skolas vecuma bērni, kuri var pāris minūtes būt miera stāvoklī, lai veiktu mērījumu, tad spirta termometrs derēs visiem. 

Digitālie termometri 
Digitālais termometrs temperatūras mērījumu spēj sniegt diezgan ātri. Tam arī ir skaņas signāls, kas signalizē par mērīšanas beigām. Digitālais termometrs ir ērts, jo ir piemērots lietošanai vairākos veidos – padusē, mutē un arī rektāli jeb anālajā atverē. Protams, jāatceras, ka termometru, ko lieto rektāli, nedrīkst izmantot citos veidos. Kā arī pēc katras lietošanas termometrs ir jādezinficē. Digitālais termometrs saglabā pēdējos mērījumus. Arī digitālais termometrs derēs visai ģimenei. 

Infrasarkano staru termometrs
Infrasarkanos staru termometru visbiežāk izvēlas ģimenes, kurām ir mazi bērni, jo viņi bieži slimo un arī temperatūras mērīšana var būt apgrūtinošs process. Infrasarkano staru termometrs te ir liels palīgs, jo vajadzīgs noturēt bērnu miera stāvoklī vien dažas sekundes. Mērījums tiek veikts, nesaskaroties ar ādu. Tas ir gan ērti, gan droši. Un īpaši ērti tas ir brīžos, kad temperatūra jāizmēra bērnam, kurš guļ, jo nav viņš jāmodina un jātraucē jau tā grūtajā situācija, kad viņš ir saslimis.

Atceries! Jāņem vērā, ka pirms termometra lietošanas jāiepazīstas ar ražotāja pievienoto instrukciju. Tajā arī būs pateikts, cik precīzu mērījumu termometrs nosaka, jo katram ir sava specifika, cik ilgi termometrs jātur, kā tas jākopj un jāutilizē. Protams, termometrs arī ir regulāri jātīra, lai izvairītos no saslimšanu pārneses lietotāju vidū.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)