Banner 980x90

Apsekos dižkokus Preiļu pilsētas parkā

Daugavpils, 7.jūn., LETA. Lai saglabātu kultūras un dabas mantojumu un attīstītu ar to saistītos tūrisma pakalpojumus, Preiļu novada dome apsekos dižkokus Preiļu pilsētas parkā, aģentūru LETA informēja Preiļu novada domes mājaslapas satura redaktore Jolanta Upeniece.

Pamatojoties uz "Preiļu novada Attīstības programmas 2018.-2024.gadam" vienu no prioritātēm "Veidot pilsētas zīmolu, attīstot ainavu, Preiļu muižas kompleksa un parka kultūrvēsturisko mantojumu", pašvaldība izstrādā Preiļu muižas apbūves kompleksa attīstības koncepciju. Šajā procesā būtiski ir apzināt Preiļu parka dižkokus, izstrādāt to kopšanas darbu plānu un aizpildīt dižkoku novērtēšanas anketas. Tas nepieciešams, lai vērtīgajiem pagātnes lieciniekiem varētu nodrošināt nepieciešamo aizsardzību un apsaimniekošanas pasākumus.

Preiļu muižas kompleksa un parka attīstības koncepcijas vadītāja Sanda Čingule-Vinogradova skaidro, ka Preiļu parka ainava nav iedomājama bez ilgu mūžu nodzīvojušiem dižkokiem. "Jau pirms 266 gadiem grāfu Borhu jaunlaulātais pāris savā kāzu dienā pie vecā muižkungu nama iestādīja ozolu un bumbieri. Līdz mūsdienām šī vēsturiskā fakta liecinieks ir palicis vien ozols, tā ir parka vecākā dzīvā būtne," stāsta Čingule-Vinogradova.

Preiļu parku esošajā veidolā sāka veidot apmēram pirms 200 gadiem. Tas nozīmē, ka mūsdienās teritorijā ir jābūt vairākiem seniem kokiem. Daļa to pirms daudziem gadiem ir apsekoti, bet tiem nav precīzi zināmas to atrašanās koordinātas dabā, kā arī nav atjaunoti precizētie mērījumi. Dižkoku apsekošana parka teritorijā ļaus konstatēt esošo situāciju un, iespējams, arī atklās jaunus, patlaban nereģistrētus dižkokus.

Dižkoks ir dabas retums, kas ir saglabājies kā vēstures liecinieks un tādējādi uzskatāms par dabas pieminekli, kuram ir kultūrvēsturiska mantojuma nozīme. Preiļu parka vareno koku apsekošana un konstatēšana ļaus turpmāk veidot izziņas takas. Perspektīvā plānots pie katra dižkoka izvietot nelielu informatīvu izziņas stendu, izstrādāt maršrutu, kuru izstaigājot, ikviens varēs iepazīt pilsētas koku diženo vērtību, norāda Čingule-Vinogradova.

Dižkokiem piemīt ne tikai augsta ainaviska vērtība. Tajos nereti mīt retas un aizsargājamas putnu, kukaiņu, piepju, ķērpju un sūnu sugas. No retajām un īpaši aizsargājamām sugām Preiļu parka teritorijā divās vietās konstatēta bezmugurkaulnieka suga – lapkoku praulgrauzis (Osmoderma eremita). Ņemot vērā to, ka dižkoki dažkārt iet bojā vecuma, slimību vai cilvēka saimnieciskās darbības dēļ, potenciālo dižkoku uzskaite un aizsardzība ir svarīga, lai dižkoku skaits nākotnē nesamazinātos.

Preiļu parka dižkoku apsekošanai, kopšanas darbu plānu izstrādei un dižkoku novērtēšanas anketas aizpildīšanai tirgus izpētes rezultātā kā izdevīgākais atzīts SIA "Labie koki" piedāvājums par kopējo summu 2420 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)