Banner 980x90

Tapusi dokumentālā filma par latgaliešiem Sibīrijā

Rīga, 18.sept., LETA. Septembra beigās Latgalē tiks prezentēta dokumentāla filma "Latgalīši Sibirī", aģentūru LETA informēja projekta vadītājs Guntis Rasims.

Darba veidotāji pauda, ka filma ir emocionāla, dinamiska un vēstures faktos balstīta. Tā ir par tautiešiem, kuri uz tālajiem, skarbajiem Sibīrijas plašumiem sākumā devās peļņā, bet vēlāk daudzi, tur dabūjuši zemi, apmetās uz dzīvi. Tāpat svešas varas tautiešus uz Sibīriju izveda arī varmācīgi, daudzi pēc izsūtījuma mājās vairs neatgriezās.

"Vai tu zini, ka Irkutskā karaskolu pabeidza cilvēks, kurš parakstījās kā Oskars Kolpaks? Ka Maskavā izdevniecība "Prometejs" izdeva latgaliski Daniela Defo romānu "Robinsons Krūzo"? Ka Tomskā ir tāds rajons Reženka - tur agrāk dzīvoja latgalieši, strādāja kolhozā, klausījās radio raidījumus latgaliski un cīnījās ar samogonkas tirgotājiem? Ka 30 kilometrus no pilsētas ir dzeraune Mihailovka, kur izsūtījumā dzīvoja un tur arī nomira izcilais latgaliešu politiķis, rakstnieks un sabiedriskais darbinieks Francis Kemps?" filmas sižetu ieskicēja Rasims.

Viņš uzsvēra, ka "Sibīrija mums ir tuva zeme", jo tur dzīvo latgalieši, tur ir tautiešu kapi. Tāpēc Sibīrija "ir būtiska, neatņemama mūsu vēstures un kultūras teritorija".

Filmu producēja biedrība "Latgolys Producentu Grupa".

Dokumentālo filmu "Latgalīši Sibirī" varēs redzēt 25.septembrī plkst.18 Daugavpilī, "Šmakovkas muzejā", 27.septembrī plkst.18 un 20 Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā un citur. Tāpat filmu gada nogalē plānots demonstrēt Latvijas Televīzijā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)