Banner 980x90

 Šūpuļkrēsls zīdainim – ko ņemt vērā tā iegādē un lietošanā

Vecāku un arī ekspertu viedokļi dalās par to, vai zīdainim ir vajadzīgs šūpuļkrēsls. Iespējams, patiesība ir kaut kur pa vidu, bet gribētos ticēt, ka, ievērojot drošību un saprātīgu, atbildīgu lietošanu, šūpuļkrēsls vecākiem ir palīgs un atbalsts, kas nerada nevēlamu ietekmi uz bērna attīstību. 

Tāpēc aplūkosim, kādus galvenos ieguvumus ģimenē var ienest šūpuļkrēsls zīdainim:
• palīgs mazuļa nomierināšanā;
• droša vieta, kur bērnu uz brīdi nolikt;
• vecākiem brīvas rokas un mazulis acu priekšā;
• iespēja bērnu paņemt līdzi jebkurā telpā. 

Kam pievērst uzmanību, pērkot šūpuļkrēslu
Drošības jostas. Ļoti svarīgi, lai mazuli šūpuļkrēslā var piefiksēt ar drošības jostu palīdzību. Tām ir jābūt ērtām un regulējamām, lai pielāgotu bērnam.
Regulējama atzveltnes pozīcija. Pirmajā dzīves pusgadā mazulis vēl neprot sēdēt, tāpēc viņam nav vēlams ieņemt pārāk "sēdošu" pozu arī šūpuļkrēsliņā. Lai to nodrošinātu, jāizvēlas šūpuļkrēsliņš, kam var regulēt muguras slīpumu dažādās pozīcijās, līdz pat pilnīgam guļus stāvoklim.
Statiska un šūpināšanas pozīcija. Jāpārliecinās, ka šūpuļkrēsliņš ir ne tikai šūpināms, bet tam ir arī statiska pozīcija, ko var panākt, piemēram, ar speciālām atbalsta "kājiņām".
Noņemams un viegli kopjams audums. Mazulis var ātri nosmērēt krēsliņa audumu gan ar siekalām, gan atvemjot pienu, gan tad, ja autiņbiksīšu saturs ir aizkļuvis garām. Tāpēc higiēnas un vecāku ērtības labad ir labāk izvēlēties tādu krēsliņu, kura virsmu var noņemt un ērti kopt.

Kvalitatīvi Chicco šūpuļkrēsli apskatāmi un nopērkami interneta veikalā: https://www.chicco.lv/preces/barosanas-kresli-supulkresli/supulkresli.html.

Ko ievērot, izmantojot šūpuļkrēslu
Lai šūpuļkrēsliņa lietošana neapdraudētu mazuli un viņa attīstību, būtiski ievērot vairākus nosacījumus.
Nelikt bērnu tajā bieži un pārāk ilgi
Bērna attīstībai un pasaules izzināšanai labākā vieta ir uz grīdas, tāpēc šūpuļkrēslam nevajadzētu būt kā regulāram risinājumam un vietai, kur mazulis vienkārši pavada laiku. Tiem vajadzētu būs īsiem un salīdzinoši retiem brīžiem, kad ir vajadzība pēc drošas vietas un nav iespējams likt mazo uz grīdas vai paņemt rokās.
Vienmēr nostiprināt drošības jostas. 
Bērns vienmēr jāpiesprādzē ar drošības jostām, kas jāpievelk pietiekami cieši, lai nevarētu nejauši no tām izslīdēt, bet ne pārāk cieši.
Neatstāt bērnu šūpuļkrēslā bez pieskatīšanas
Bērns šūpuļkrēsliņā drīkst atrasties tikai tad, ja to uzrauga. Nekad nedrīkst atstāt viņu tur vienu pašu. 
Izmantot šūpuļkrēsliņu ne ilgāk par ieteicamo vecumu
Atkarībā no šūpuļkrēsla veida, tam ir ieteicamais vecums un svars, līdz kādam to var droši izmantot. Mazuļa veselības un drošības labad nevajadzētu pārsniegt šos norādījumus. Piemēram, ieliekot lielāku bērnu, kurš jau sēž, ceļas un veļas, viņš var ātri vien apgāzt krēsliņu un savainoties.
Nelieciet bērnu gulēt šūpuļkrēslā
Lai bērns šūpuļkrēslā neatrastos pārāk ilgi un neveidotos arī nevēlams ieradums, nevajadzētu mēģināt viņu krēsliņā aizmidzināt. 

Laiks šūpuļkrēslā nevar aizstāt vecākus
Reizēm vecāki ir tik noguruši un izmisuši, ka izmanto jebko, lai iegūtu mirkli atelpas un novērstu mazuļa uzmanību no sevis. Arī šūpuļkrēsls var būt vilinošs, jo tur bērnam priekšā ir rotaļlietas, viņš it kā redz apkārt notiekošo. Tomēr labāk situācijai meklēt citus risinājumus, lūgt palīdzību un atbalstu tuviniekiem, kuri var palīdzēt pieskatīt mazo. Regulāra bērna uzmanības novēršana ar šūpuļkrēslu, kas kustas, skan un apkarināts ar mantiņām, nav labāka par komunikāciju ar dzīvu cilvēku un dabisku attīstīšanos, laika pavadīšanu uz grīdas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)