Banner 980x90

Iedzīvotāji arī septembrī varēs pieteikties dalībai pāvesta Franciska dievkalpojumā Aglonā

Rīga, 30.aug., LETA. Iedzīvotāji arī septembrī varēs pieteikties dalībai pāvesta Franciska Svētajā misē, kas 24.septembrī norisināsies Aglonā, aģentūrai LETA sacīja Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Viņš pauda, ka līdz šim reģistrētais Svētās mises dalībnieku skaits - 31 902 apmeklētāji - vērtējams kā labs, jo ir arī cilvēki, kas dažādu apstākļu dēļ nespēs apmeklēt šo pasākumu. Tāpat ir cilvēki, kas, pēc baznīcas novērojumiem, gatavošanos misei atstājuši uz pēdējo brīdi, un tādēļ no 9.septembra katoļu draudzēs vēl varēs pieteikties Svētās mises apmeklējumam.

Stankevičs norādīja, ka misi varēs apmeklēt arī tie, kas nebūs veikuši reģistrāciju, taču viņiem jārēķinās ar ne tām labākajām vērošanas vietām. Informācija par to, kā nereģistrējoties apmeklēt pāvesta misi, tiks sniegta vēlāk.

Pēc Stankeviča teiktā, pāvesta dievkalpojums norisināsies sakrālajā laukumā, kurā iespējams uzņemt aptuveni 200 000 cilvēku.

Baznīcas pārstāvji joprojām veic pārrunas ar drošības dienestiem par to, lai apmeklētājiem atvieglotu nokļūšanu pāvesta misē, piemēram, transportlīdzekļu kustības aizliegumus izveidojot pēc iespējas tuvāk bazilikai. Stankevičs aicināja draudzes īrēt autobusus, savukārt privāto auto īpašniekus arhibīskaps mudināja vest vairākus cilvēkus, kas būtiski atvieglos nokļūšanu līdz pasākuma norises vietai.

Tāpat Stankevičs norādīja, ka drošību sargājošo iestāžu darbinieki organizēs apmeklētāju pārbaudes, līdz ar to, tiek runāts par šī procesa efektivizāciju.

Taujāts par pāvesta izvirzītajām prasībām, Stankevičs skaidroja, ka dievkalpojuma rīkotājiem nācies būtiski saīsināt sākotnēji plānoto pasākuma programmu. "Pāvestam tā ir milzīga intensitāte, un programma tika izretināta. Mēs nevarējām diktēt noteikumus, ka viņam jātiekas ar visām personām, kurām vēlamies," norādīja Stankevičs.

Uz jautājumu par pāvesta vizītes pasludināšanu par brīvdienu, arhibīskaps atbildēja, ka šāda iniciatīva bijusi abpusēja - tā nākusi gan no baznīcas, gan no valdības. Pēc Stankeviča teiktā, abas puses jau daudzus gadus strādājušas pie tā, lai organizētu pāvesta vizīti Latvijā, jo tā ir nozīmīga ne tikai katoļiem, bet gan arī citu konfesiju pārstāvjiem un tiem, kas saprot pāvesta kā ticības līdera nozīmīgumu. Tāpat arhibīskaps norādīja, ka šī brīvdiena nepieciešama tādēļ, lai neradītu papildu šķēršļus iedzīvotājiem apmeklēt pāvesta dievkalpojumu.

Kā ziņots, pāvesta Franciska Svētajai misei Aglonā reģistrējušies 31 902 cilvēki no Latvijas un ārvalstīm, aģentūru LETA informēja Latvijas Romas katoļu baznīcas Informācijas centrā.

Pāvesta vizītes mājaslapā elektroniski reģistrējušies 14 845 cilvēki, savukārt katoļu draudzēs - 17 057 cilvēki. Visvairāk personas reģistrējušās Rēzeknes-Aglonas diecēzē - 16 697. Rīgas arhidiecēzē reģistrējušies 10 255 cilvēki, Jelgavas diecēzē - 3350, bet Liepājas diecēzē - 681.

Tāpat misei reģistrējušies 919 cilvēki no ārvalstīm. Viņu vidū visvairāk ciemiņu būs no Baltkrievijas, kā arī cilvēki ieradīsies no Krievijas, Polijas, Lietuvas un citām valstīm.

Jau vēstīts, ka Francisks Rīgā ieradīsies 24.septembrī, un viņa sagaidīšanas ceremonija notiks pie Rīgas pils. Pēc tam pāvests tiksies ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, Latvijas augstākajām amatpersonām un sabiedrības pārstāvjiem. Tam sekos ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa un ekumēniska tikšanās Rīgas domā, kur paredzēta arī pāvesta Franciska uzruna.

Pāvests Rīgā apmeklēs arī Rīgas Svētā Jēkaba katedrāli. Pirms došanās uz Aglonu pāvests pusdienos ar bīskapiem.

Aglonas bazilikā norisināsies svētā mise, kurā plānota Franciska homīlija. Pāvesta vizīti noslēgs atvadīšanās ceremonija.

Ieejas kartes mises dalībnieki varēs saņemt no 9.septembra.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)