Banner 980x90

Šadurskis: Par Latvijas budžeta naudu nav jāskolo Krievijas pilsoņi

Kārlis Šadurskis/ Foto: Ernests Dinka/ Saeimas Kanceleja
Kārlis Šadurskis/ Foto: Ernests Dinka/ Saeimas Kanceleja
Par Latvijas valsts budžeta līdzekļiem nav jāapmāca Krievijas pilsoņi, pārliecināts izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Kā intervijā aģentūrai LETA sacīja politiķis, Izglītības likums nosaka, kam ir tiesības uz izglītību Latvijā, līdz ar to, ja personai ir tiesības uz izglītību Latvijā, valstij ir pienākums šo izglītību nodrošināt, maksājot pedagogam atalgojumu, ja viņš šo funkciju realizē. Savukārt, ja personai nav tiesību uz izglītību Latvijā, tad Latvijai "nav ne mazākā pienākuma par to maksāt".

Mums ir jābūt taupīgiem un gādīgiem saimniekiem, kas pilda likumus, līdz ar to visi Latvijas pilsoņi un nepilsoņi, Eiropas Savienības pilsoņi, Eiropas Ekonomiskās zonas valstu pilsoņi, Šveices konfederācijas pilsoņi, patvēruma meklētāji, bēgļi, alternatīvo statusu ieguvušie un visi tie, kam ir legālas uzturēšanās atļaujas Latvijā, - tur viss ir kārtībā. Par pārējiem mums nav nekādas atbildības, un tas ir nesaimnieciski tērēt valsts budžeta līdzekļus, piemēram, apmācot Krievijas pilsoņus, kas dzīvo Pleskavas guberņā," norādīja Šadurskis.

Jautāts par to, vai jau patlaban ir zināms, cik daudz līdzekļu šādi jau izlietots, Šadurskis skaidroja, ka patlaban tās ir ļoti provizoriskas aplēses. Tomēr ministrs uzsvēra, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) veiks visaptverošu auditu vairākos izglītības sistēmas veidos un pakāpēs.

"Jebkurā gadījumā ikvienam izglītībā ieguldītajam eiro ir jābūt atdevei. Mani vienmēr kaitina, kad saka, ka izglītība ir pakalpojums. Izglītība ir valsts funkcija, ko mēs realizējam, lai celtu sabiedrības labklājību. Papildu labums Pleskavas guberņai, ceļot tur izglītības līmeni, absolūti nav Latvijas atbildība. Mēs nedrīkstam par to maksāt," norādīja ministrs.

Ministru kabinets pagājušajā nedēļā apstiprināja noteikumus par kārtību, kādā valsts finansē darba samaksu pedagogiem privātajās izglītības iestādēs. Tajos cita starpā tika noteikts, ka valsts mērķdotācija tiks aprēķināta par tiem izglītojamajiem, kuriem saskaņā ar Izglītības likumu ir tiesības uz izglītību. Noteikumos iekļautais regulējums nodrošinās, ka valsts finansējums netiks aprēķināts un izglītības iestādēm piešķirts par tām personām, kurām nav tiesību uz valsts un pašvaldību apmaksātu izglītību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)