Banner 980x90

LM pārstāve: Pēdējos piecos gados audžuģimeņu skaits faktiski nav mainījies

Rīga, 8.okt., LETA. Pēdējos piecos gados audžuģimeņu skaits Latvijā faktiski nav mainījies, trešdien Latvijas Pašvaldību savienības Veselības un sociālo jautājumu komitejas sēdē sacīja Labklājības ministrijas (LM) Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākā eksperte Baiba Stankeviča.

Viņa teica, ka patlaban Latvijā ir aptuveni 562 audžuģimenes. "Pēdējos gados audžuģimeņu skaits konstanti stāv uz vietas. [..]. Jāsaka, cik gadā ģimenes tiek apmācītas, tik arī atsakās [no audžuģimeņu pienākumiem] vai tām tiek atņemts statuss," viņa norādīja.

Stankeviča atzina, ka ir ģimenes, kas atsakās no šī statusa, pamatojot, ka izdegšanas dēļ to vairs nevēlas.

Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks (V) sacīja, ka nereti pašvaldība tiekot uzskatīta par vaininieci, kas uztur un turpina bērnunamu darbību, lai gan "tieši, pateicoties tiem, bērni ir izņemti no dzīvību un veselību apdraudošas ģimenes".

Viņš uzsvēra, ka arī audžuģimene nav galīgais un labākais risinājums bērnam, lai gan tas ir pavisam cita līmeņa un kvalitatīvāks pakalpojums nekā bērnunams. Pēc viņa domām, arī audžuģimene ir institūcija, jo tiek uzraudzīta un kontrolēta. Viņš uzsvēra, ka valsts politiku būtu pilnībā jāvērš uz adopciju.

LM pārstāve uzsvēra, ka nākamgad ir paredzēts īstenot dažādus atbalsta pasākumus, lai sekmētu ātrāku bērna nonākšanu ģimeniskā vidē, piemēram, sasaitīt atlīdzību adoptētājiem pirmsadopcijas laikā ar sociālajām iemaksām, palielināt pabalstu audžuģimenēm par bērnu uzturu, kā arī nodrošināt audžuģimenēm sociālās iemaksas.

Tāpat tiks veidotas specializētās audžuģimenes, kā arī plānots veidot Reģionālos atbalsta centrus, kas sniegs atbalstu ģimenēm, kā arī īstenot citus pasākumus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)