Banner 980x90

Lielā pavasara tīrīšana: Kā ātri un efektīvi uzkopt mājokli?

Drīz pienāks ilgi gaidītais pavasaris. Tas ir laiks, kad rodas vēlme pēc tīrības savā mājoklī, tāpēc lielākā daļa cilvēku, apbruņojušies ar slotām un putekļu lupatām, dodas šajā smagajā cīņā, atsvaidzinot savu māju un atbrīvojot to no ziemā sakrātajiem putekļiem, netīrumiem un mantām.

Vai ir iespējams padarīt lielo pavasara tīrīšanu par patīkamu nodarbi, kas neatņems visus spēkus? Atbilde ir jā! Nepieciešams vien sekot dažiem vienkāršiem padomiem, kas palīdzēs efektīvi un ātri uzkopt mājokli, netērējot daudz laika un pūļu.

Kā samazināt uzkopšanai veltīto laiku?

Lielā pavasara tīrīšana nemaz nelīdzinās ikdienas mājokļa uzkopšanai – tā paredz rūpīgu sadzīves tehnikas, logu, paklāju tīrīšanu, skapju satura pārbaudi, aizkaru, pledu mazgāšanu un citus apjomīgus un laikietilpīgus uzkopšanas darbus. Patiešām, jāizdara būs daudz, tāpēc ir ieteicams vispirms izveidot sarakstu ar darbiem, kas būs jāveic saistībā ar lielo pavasara tīrīšanu.

Uzsākot tīrīšanu, ir ieteicams pieturēties pie izveidotā plāna, nevis veikt darbus haotiski. Ja tev būs skaidra saprašana, ko iztīrīt vispirms un ko pēc tam, tu varēsi samazināt kopējo tīrīšanas laiku vismaz par divām stundām.

Cits ieteikums, uzsākot tīrīšanas darbus, nemēģināt sakopt visu uzreiz. Tādu sezonālo tīrīšanas darbu gadījumā ir ieteicams tos sadalīt uz kādām trim dienām, katru dienu veltot uzkopšanai no pusotras līdz trim stundām. Tas palīdzēs taupīt spēkus un enerģiju arī citiem darbiem.

Uzkopšanas laikā klausies iecienītāko mūziku vai audio grāmatu. Tādā veidā tu varēsi uzkopt mājokli ne tikai ātrā, bet arī patīkamā veidā. Vēl viens svarīgs ieteikums – ja tas ir iespējams, piesaisti pavasara tīrīšanai ģimenes locekļus, sadalot veicamos pienākumus.

Ar ko sākt vispirms?

Pirmā lieta, ar ko būtu jāsāk mājas uzkopšana, ir ziemas drēbju, apavu un citu ziemas atribūtu, piemēram, silto segu un vilnas pledu iztīrīšana un noglabāšana līdz nākamajai sezonai. Lai apjomīgās ziemas mantas neaizņemtu visu vietu skapī, ieteicams izmantot vakuuma maisus, kas palīdz ietaupīt ļoti daudz vietas. Tāpat centies nevilkt ārā citas mantas, bet tikai pašas nepieciešamākās – tādā veidā liekie priekšmeti tev netraucēs turpināt uzkopšanas darbus.

Nākamais solis ir atbrīvoties no mantām skapī, kas vairs nav vajadzīgas, piemēram, zeķes, kurām nav pāru, vai drēbes ar traipiem, kurus nav iespējams izmazgāt. Pastāv uzskats, ka ir nepieciešams atbrīvoties no drēbēm, kas nav valkātas vairāk nekā gadu. Tas parāda to, ka interese par šīm lietām ir zudusi, tās neder pēc izmēra vai nav vairs modē.

Tas pats attiecas arī uz citām lietām, kas nav drēbes. Izrevidē visus plauktus un atvilktnes un atbrīvojies no dažādiem sīkumiem, kas nav izmantoti gadiem kā, piemēram, no nevajadzīgām lietošanas instrukcijām lietām, kuru jau sen nav, izrakstītām pildspalvām, izlietotām baterijām, saplēstām gumijām un citiem nevajadzīgiem priekšmetiem, kas aizņem vietu.

Tālāk pievērsies lietām, kas tiek uzglabātas uz balkona vai pieliekamajā skapī. Ko no visām mantām tu izmantoji vismaz vienreiz pagājušajā sezonā? Esi kritisks un izvērtē, vai šīs lietas tev tiešām ir vajadzīgas? Ja nē, tad vari pārdot tās internetā vai atdot kādam, kam tās būs patiešām vajadzīgas.

Nākamais solis – uzkop istabas un virtuvi

Viens no vērtīgākajiem ieteikumiem – nesākt telpu uzkopšanu ar vannas istabu. Kāpēc? Tur uzkrājas vairāk baktēriju nekā dzīvojamās telpās, tāpēc ieteicams vannas istabu iztīrīt pašās beigās, lai "neiznēsātu" mikrobus pa visu mājokli.

Vai atceries, kad pēdējo reizi mazgāji radiatorus, tīrīji skapjus no iekšpuses, slaucīji putekļus no lustras? To visu būs nepieciešams izdarīt lielās pavasara tīrīšanas laikā. Sadali mājokli vairākās uzkopšanas zonās un apvieno šo rūpīgo uzkopšanu ar parastiem tīrīšanas darbiem, tādiem kā virsmu slaucīšana no putekļiem. Neaizmirsti iztīrīt vietas aiz mēbelēm, pievērst uzmanību detaļām, tādām kā durvju rokturi, galdu un krēslu kājiņas, slēdži, sadzīves tehnikas iekšpuses virsmas. Nav nepieciešams veikt tīrīšanas darbus visās istabās uzreiz, tos var sadalīt uz vairākām dienām.

Mēbeles, paklāji, logi

Viens no svarīgākajiem pavasara tīrīšanas darbiem ir logu mazgāšana. Vispirms noņem aizkarus un atbrīvo palodzes no priekšmetiem. Ar mitru lupatu notīri logu rāmi un stiklu, pagaidi, kamēr viss nožūs un pēc tam, izmantojot logu tīrīšanai paredzētu līdzekli, ar sausu lupatiņu iztīri logus.

Noteikti neaizmirsti ar putekļsūcēju izsūkt mīkstās mēbeles un iztīrīt tās no dažādiem netīrumiem. Tas pats attiecas arī uz paklājiem – tos ir jāizsūc ar putekļsūcēju un jāiztīra ar speciālu paklāju tīrīšanas līdzekli.

Grīdu uzkopšana – lielās pavasara tīrīšanas finiša taisne

Pirms ķeries klāt grīdu mazgāšanai, vēlreiz uzmet aci visam dzīvoklim. Ja tas spīd un laistās, vari droši sākt grīdas uzkopšanu. Pirms mazgāšanas viss ir jāizsūc ar putekļsūcēju un, ja iespējams, jāpaceļ vai jānoņem visi paklāji, lai varētu izmazgāt grīdu arī zem tiem. Grīdu sāc mazgāt no tālākajiem stūriem, virzoties uz dzīvokļa izeju.

Ir svarīgi pievērst lielāku uzmanību vietām zem radiatoriem un pie grīdlīstēm, šīs vietas ir jāmazgā ļoti uzmanīgi, vēlams ar mīkstu sūkli. Atceries, ka ūdenim nav nepieciešams pievienot vairāk mazgāšanas līdzekļa kā norādīts instrukcijā, lai grīda nebūtu lipīga, un nedrīkst grīdu mazgāt haotiskā veidā – labāk to darīt ar vienmērīgām slotas kustībām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)