Banner 980x90

Latgales tūrisma konferencē iezīmē jaunus nozares attīstības virzienus un apbalvo labākos

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Latgales vēstniecībā "GORS" ceturtdien, 26.novembrī  Latgales tūrisma konferencē  "Kvalitāte Latgales tūrismā – svarīgs faktors konkurētspējīga galamērķa attīstībā" pulcējās ap 200 Latgales tūrisma uzņēmēju, pašvaldību vadītāju, tūrisma speciālistu, tūrisma nozares interesentu, lai analizētu  faktorus, kas kavē ilgtspējīga tūrisma attīstību reģionā, kā arī nospraustu tālākā darba virzienus, tos  iekļāva konferencē pieņemtajā Rezolūcijā.

Kā pilsētas informācijas portālu tīklam Pilseta24.lv pavēstīja Ludzas novada TIC vadītāja Līga Kondrāte, Ludza ieguva balvu nominācijā "Inovatīvākais tūrisma produkts Latgalē 2015" par virtuālo vēsturiskās Ludzas pils rekonstrukciju ar audio/video ekskursijas palīdzību, kas tapis pateicoties Latgales reģiona attīstības aģentūras atbalstam.

Konferences dalībniekus uzrunāja Latgales reģiona plānošanas padomes priekšsēdētāja Alīna Gendele, Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs, gan arī Latgales tūrisma asociācijas "Ezerzeme" valdes priekšsēdētāja Līga Kondrāte, uzsverot to, ka Latgales reģionam ir nepieciešama vienota, sadarbībā balstīta uz kvalitatīvu galaproduktu orientēta tūrisma un mārketinga stratēģija. Latgales plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Iveta Maļina –Tabūne runāja par Latgales tūrisma jomu tautsaimniecībā, kā arī par iespējām piesaistīt Eiropas Savienības līdzekļus tūrisma attīstībai.

Priecē tas, ka arvien pieaug tūristu skaits, Latgale joprojām ir pievilcīgs galamērķis ar savu gleznaino dabu, cilvēku viesmīlību, amatnieku piedāvājumu un īpašo kulināro mantojumu, tomēr tika iezīmētas arī problēmas – vispirms jau pievilcīgas, atraktīvas un informatīvas interneta vietnes trūkums, kurā varētu atrast informāciju par visiem Latgales tūrisma objektiem. Kā piedāvāt tūristam Latgali, kā izveidot un pasniegt kvalitatīvu tūrisma produktu, komunicēt, lai ceļotāji nepaietu garām zilo ezeru zemei – par to  runāja Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības zinātniskā institūta vadošā pētniece un neatkarīgā eksperte Dr.oec.  Aija Van der Steina, balstoties uz praktiskiem piemēriem un iegūto pieredzi, un  iezīmēja galvenās problēmas, dzejniece un tūristu gide Anna Rancāne, kura uzsvēra, ka tūrismā sīkumu nav un kļūdas netiek piedotas, tūrisma operatora "Laimtūre" direktore Ilona Daugste, ka jātceras par sīvo konkurenci tūrismā.

Par valsts tūrisma politiku un paveikto 2015.gadā stāstīja Tūrisma attīstības valsts aģentūras direktora v.i. Inese Šīrava uzsverot, ka var pievilināt tūristu tieši Latgalei, meklējot atšķirīgo un raksturīgo reģionam gan ēdienā, gan tradicionālajā apbūvē, gan  kultūrvidē utt.. Tūristi vēlas Latgalē izbaudīt autentisko, īpašo, tostarp arī šmakovku, kas ir Latgales kulinārā mantojuma neatņemama sastāvdaļa, taču uzņēmēji pat negribēja runāt par tiem moku ceļiem un milzīgajiem tēriņiem, kas ir jāizcieš, lai panāktu šī produkta likumīgu un legālu izmantošanu savā tūrisma biznesā. Iedegās diskusija arī par to – ja tūristi vēlas redzēt Latgalē atšķirīgo un īpašo, dzirdēt latgaliešu valodu, redzēt latgaliskos uzrakstus, tad latgalisko vietu nosaukumu un norāžu atjaunotājiem ir jāsaskaras ar Valsts valodas inspekcijas aizliegumiem.

Daudz rūgtas pieredzes tūrisma uzņēmējiem ir bijis ar norādes zīmju un reklāmas baneru izvietošanu – par tām informēja VAS "Latvijas valsts ceļi" pārstāvis Māris Zaļaiskalns. Vidzemes tūrisma asociācijas pārstāvis Jānis Sijāts dalījās Vidzemes pieredzē par velotūrisma projektu īstenošanu un sniedza daudz jaunu ideju un padomu  šī populārā tūrisma veida attīstīšanai Latgalē.

Auditorija nebija vienaldzīga, katru jautājumu uzņēma ar diskusijām, kuras rosināja arī abi moderatori – tūrisma nozares profesionāļi Aivars Mackevičs un Aivars Alvaro Provejs, kuri konferences darbu veiksmīgi vadīja latgaliešu valodā.

Diskusijas rezultātā  konferences dalībnieki nolēma, ka balstoties uz esošajām iestrādēm un apvienojot spēkus, nepieciešams nostiprināt tūrisma nozari kā augsta pakalpojuma kvalitātes sektoru, lai veidotu Latgali par pievilcīgu un populāru tūristu galamērķi gan Latvijas, gan ārvalstu tūristiem.

Konferences noslēgumā  tika apbalvoti tūrisma nozares profesionāļi, kas uzvarēja konkursā   konkursa "Latgales tūrisma gada balva 2015". 

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs kļuva par uzvarētāju nominācijā "Labākais jaunais tūrisma objekts". Daugavpils novada tūrisma informācijas centrs saņēma apbalvojumu "Labākais tūrisma informācijas centrs 2015", bet Daugavpils viesnīca "Park Hotel Latgola"*** ieguva apbalvojumu nominācijā "Labākā tūristu mītne pilsētā 2015". Labākās lauku tūrisma mītnes godalgu ieguva viesu māja "Zaļā sala" (Rēzeknes novads), bet Ludzas novads ieguva balvu nominācijā "Inovatīvākais tūrisma produkts Latgalē 2015" par virtuālo vēsturiskās Ludzas pils rekonstrukciju ar audio/video ekskursijas palīdzību, kas tapis pateicoties Latgales reģiona attīstības aģentūras projektam.

Latgales tūrisma konferenci, kā arī apmācību seminārus pirms tās, rīkoja Latgales reģiona tūrisma asociācijas "Ezerzeme", sadarbībā ar Tūrisma attīstības valsts aģentūru, Latgales plānošanas reģionu un Latgales reģiona attīstības aģentūru. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)