Banner 980x90

Latgalē biežāk nekā citviet Latvijā remontē un atjauno grīdas

Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv
Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv

Katrs ceturtais aptaujātais Latgales iedzīvotājs savu mājokli nav remontējis vairāk nekā piecus gadus, liecina pēc DNB bankas, kas ir viena no vadošajām hipotekārajā kreditēšanā aktīvajām bankām, pasūtījuma veiktās aptaujas dati, pilsētas informācijas portālu tīklam Pilseta24.lv pavēstīja  DNB bankas sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Teika Lapsa.

Savukārt tie respondenti, kuri jau ir veikuši remontu, visbiežāk remonta ietvaros īstenojuši grīdas seguma maiņu vai atjaunošanu, turklāt to veikuši daudz biežāk nekā citos reģionos.

Katrs piektais aptaujātais Latgales iedzīvotājs patlaban veic mājokļa remontu. Tāpat teju katrs piektais (19,7%) aptaujātais šogad jau ir paguvis tikt pie jaunām, izremontētām telpām. Salīdzinoši neliela starpība ir starp respondentiem, kuri mājokļa remontu veikuši pēdējo divu gadu laikā vai pirms trīs līdz pieciem gadiem (attiecīgi 14,5% un 13,2%). Biežāk nekā citos reģionos remontu patlaban veic Kurzemē un Zemgalē. Savukārt Vidzemē biežāk nekā citos reģionos iedzīvotāji veikuši remontu pirms viena līdz diviem gadiem.

Latgalieši remonta veikšanā visvairāk uzticējušies paši saviem spēkiem. To atzina 55,8% respondentu. Trešā daļa respondentu remontu veikuši daļēji saviem spēkiem, izmantojot radu un draugu palīdzību. Savukārt aroda meistari piesaistīti brīžos, kad bijusi nepieciešama amatnieka (25%), elektriķa (21,1%), santehniķa (26,9%) vai cita speciālista palīdzība. Interjera dizainera palīdzību izmantojuši vien 1,9% Latgales respondentu, kamēr Zemgalē un Vidzemē šādu iespēju nav izmantojis neviens aptaujas dalībnieks.

Visbiežāk Latgales iedzīvotāji remontējuši virtuves (38,5%), no kā daudz neatpaliek arī viesistabu (36,5%) un guļamistabu remonts (34,6%). Ceturtā daļa respondentu pēdējā remonta laikā uzlabojusi savas vannas istabas, bet 24,4% remontu veikuši visās istabās. Zemgalē vispopulārākā bijusi remonta veikšana guļamistabā (42,2%), bet Vidzemē un Kurzemē – virtuvē ( attiecīgi 43,6% un 43,8%).

Īpaši bieži (75%) Latgales iedzīvotāji veikuši grīdu nomaiņu vai atjaunošanu Līdz ar remonta veikšanu, latgalieši iegādājušies arī jaunas mēbeles (53,8%). Bieži mainīta arī santehnika (46,2%) un veikta logu nomaiņa (40,4%). Vairāk nekā trešā daļa jeb 36,5% respondentu iegādājušies jaunu sadzīves tehniku. Arī citos reģionos vispopulārākais remonta laikā veiktais darbs bijis grīdas seguma nomaiņa vai atjaunošana. Vidzemē biežāk nekā citviet īstenota sienu uzlabošana – apdare, siltināšana, tapešu maiņa utt. (25,6%).

Vairāk nekā ceturtā daļa (27%) aptaujāto Latgales iedzīvotāju pēdējo reizi veiktā mājokļa remonta laikā iztērējuši 1001 līdz 3000 eiro, bet vairāk nekā puse jeb 59% respondentu remontdarbu izmaksās iekļāvušies summā līdz 1000 eiro. Savukārt 3001 līdz 5000 eiro, 5001 līdz 10 000 eiro un 10 001 līdz 20 000 eiro ir summas, kuras tērēja 4,5% iedzīvotāju atbilstoši katrai summai.

"Lai arī lielākā daļa aptaujas dalībnieku visos reģionos norāda, ka mājokļa remonta izmaksas seguši no saviem personīgajiem līdzekļiem, 5,8% no aptaujātajiem Latgalē atzīst, ka izmantojis bankas aizdevumu. Vēl vairāk bankas aizdevumu ir izmantojuši zemgalieši – gandrīz katrs piektais remonta veicējs, Kurzemē bankas aizdevumu izmantojuši 10% aptaujāto, bet Vidzemē – 5% respondentu, " aptaujas rezultātus atklāj DNB bankas Privātpersonu un MVU kreditēšanas vadītājs Kaspars Anckalniņš.

Remontdarbi Latgalē noritējuši gana raiti, jo gandrīz katram trešajam (28,8%) respondentu remontu izdevies īstenot mēneša laikā. 17,8% respondentu iekļāvušies vienā nedēļā, bet pārējiem tas aizņēmis no diviem līdz trīs mēnešiem (23,1%) un līdz pat pusgadam (3,8%) un ilgāk. 17,4% respondentu norādījuši, ka remontdarbi viņu mājoklī norit arī patlaban, taču salīdzinoši vairāk šo variantu atzīmējuši Kurzemes (27,1%) un Vidzemes (20,5) iedzīvotāji.

Pēc DNB bankas pasūtījuma aptauju 2015.gada septembrī veica pētījumu kompānija "Berg Research". 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)