Banner 980x90

Keris: Eksperti apliecinājuši Latvijas spēju atvēlēt veselībai 5% no IKP, tāpēc premjera izteikumi neiztur kritiku

Rīga, 18.sept., LETA. Pasaules Veselības organizācijas eksperti ir skaidri pierādījuši politiķiem, ka Latvija var to pašu, ko citas jaunās Eiropas Savienības dalībvalstis, proti, atvēlēt veselības nozarei 5% no iekšzemes kopprodukta, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītājs Valdis Keris.

"Šobrīd mēs cīnāmies par 4%. Kariņa kunga izteikumi neiztur nekādu kritiku," tā pauda Keris.

Viņš sacīja, ka neapmierinātība ar valdības lēmumu nozarei solīto 120 miljonu eiro vietā iezīmēt papildu 50 miljonus eiro "ir milzīga un vilnis ir sācis velties". "Ceram, ka Saeima palīdzēs situāciju normalizēt," sacīja arodbiedrības vadītājs, piebilstot, ka tā jau vērsusies parlamentā, lūdzot deputātiem steidzami labot "valdības neapdomīgo rīcību".

Keris apgalvoja, ka Latvija gadā zaudē ap 7500 iedzīvotāju vairāk nekā tās valstis, kurās finansējums veselības aprūpei ir pienācīgs. Viņš vaicāja, vai Latvija var atļauties zaudēt vienu pilsētu gadā, jo ir "neprofesionāla un bezatbildīga valdība, kurai diemžēl piebalso arī Valsts prezidents".

Tāpat Keris uzskata, ka strukturālo reformu nepieciešamību nozarē kā "vecu mantru skandē" tie, kuri nevēlas līdz galam realizēt, viņaprāt, pēdējo neizpildīto nozares reformas elementu - atbilstoša finansējuma piešķiršanu.

Pēc LVSADA vadītāja teiktā, pētījumi ir pierādījuši, ka Latvijas veselības aprūpes sistēma ir viena no efektīvākajām Eiropā, ja to vērtē pret saņemto naudas daudzumu.

Kā ziņots, valdība otrdien lēma veselības nozares prioritārajiem pasākumiem nākamā gada budžetā novirzīt papildu 50 miljonus eiro. Kopā ministriju un neatkarīgo iestāžu prioritārajiem pasākumiem 2020.gada budžetā papildus pārdalīt 173,9 miljonus eiro.

Tagad Finanšu ministrijai līdz šā gada 11.oktobrim ir jāiesniedz izskatīšanai Ministru kabinetā vispārējās valdības budžeta plāna projekts, kā arī likumprojekts par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2020., 2021. un 2022.gadam un likumprojektu par valsts budžetu 2020.gadam.

Galīgo lēmumu par nākamā gada valsts budžetu pieņems Saeima.

Tikmēr LVSADA lēmusi, ka nevar atbalstīt budžetu, kurā nav ievērotas Veselības aprūpes finansēšanas likuma normas. LVSADA arodorganizācijām tuvākajā laikā jāizsaka viedokļi un priekšlikumi par iespējamām protesta akcijām. Nākamajā sēdē, kas notiks 15.oktobrī, arodbiedrība izskatīs šo jautājumu.

Vienlaikus, ja par spīti arodbiedrības centieniem solītie 120 miljoni eiro netiks rasti, padome lēma lūgt noteikt, ka piešķirtais finansējums jāsadala atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem un līdzšinējai praksei to grozīšanā, proti, konsultējoties ar sociālajiem partneriem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)