Banner 980x90

Dūklavs tiksies ar Krāslavas un citu plūdu skarto novadu lauksaimniekiem

Rīga, 20.sept., LETA. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) šodien tiksies ar Krāslavas un citu plūdu skarto novadu lauksaimniekiem un pašvaldību vadītājiem un speciālistiem, lai klātienē gūtu plašāku ieskatu par postījumu apmēriem, aģentūra LETA uzzināja Zemkopības ministrijā (ZM).

"Plūdi ir smagi skāruši daudzas Latgales saimniecības, izpostot ražas un nodarot zemniekiem liekus zaudējumus. Daudzviet applūdušajos tīrumos nav iespējams novākt ne graudus, ne kartupeļus, ne citas kultūras. Tāpat arī no applūdušajām pļavām nav iespējams izvest ziemas lopbarībai sagatavoto sienu. Situācija ļoti grūta bija jau pēc lietavām augusta otrajā pusē, taču pēc stiprās un ilgās līšanas šīs nedēļas sākumā situācija kļuvusi vēl sarežģītāka. ZM jau pašlaik ir mobilizējusi pieejamo atbalstu lietavu izraisītajos plūdos cietušajiem lauksaimniekiem, un es aicinu visus plūdu skartos lauksaimniekus to izmantot," uzsvēra Dūklavs.

Jau ziņots, ka pēc plašajiem postījumiem, ko lauksaimniekiem, ceļu infrastruktūrai un meliorācijas sistēmām izraisīja ilgstošās spēcīgās lietavas, ārkārtēja situācija līdz šā gada 30.novembrim ir izsludināta 29 novados Latgalē, Vidzemē un Sēlijā - Aglonas, Baltinavas, Balvu, Ciblas, Dagdas, Daugavpils, Ilūkstes, Kārsavas, Krāslavas, Līvānu, Ludzas, Preiļu, Rēzeknes, Riebiņu, Rugāju, Vārkavas, Viļakas, Viļānu, Zilupes, Alūksnes, Jēkabpils, Madonas, Lubānas, Gulbenes, Cesvaines, Varakļānu, Krustpils, Aknīstes un Salas novadā.

Lai saņemtu kompensācijas, lauksaimniekiem, kuriem spēcīgo lietavu un plūdu rezultātā ir gājuši bojā lauksaimniecības kultūraugu sējumi un sagatavotais siens, līdz šā gada 2. oktobrim jāpiesakās platību apsekošanai Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) un Lauku atbalsta dienesta (LAD) reģionālajās iestādēs, iesniedzot papīra formā aizpildītu informācijas veidlapu. Par izpostītajām lauksaimniecības platībām, kurās iesēti griķi un kukurūza, LAD pieteikums pieņems līdz 15.oktobrim.

Saskaņā ar LAD datiem līdz 19.septembrim no lauksaimniekiem ārkārtējās situācijas skartajā teritorijā saņemti 855 pieteikumi kompensācijām par postījumiem 22 400 hektāru platībā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)