Banner 980x90

Arhitektūras un pilsētplānošanas studenti izstrādājuši idejas Preiļiem nozīmīgām teritorijām

Foto: preili.lv
Foto: preili.lv
No otrdienas, 16.augusta, līdz svētdienai, 21.augustam, Preiļos norisinājās Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes studentu vasaras plenērs, kura gaitā tika izstrādāti pilsētai nozīmīgu teritoriju attīstības plāni, aģentūru LETA informēja Preiļu novada domes mājaslapas satura redaktore Ilona Vilcāne.

Plenērā piedalījās 15 dažādu kursu studenti, kas izstrādāja iespējamos risinājumus vairākām Preiļu iedzīvotājiem un arī ciemiņiem īpaši nozīmīgām teritorijām - pilsētas centram, laukumam pretī Preiļu Galvenajai bibliotēkai Kārsavas ielā, kā arī pludmales apkārtnei.

Kopā ar studentiem vienu dienu darbojās arī Preiļu novada mūzikas un mākslas skolas pasniedzējs Kazimirs Anspaks, RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes dekāns profesors Uģis Bratuškins, kā arī Preiļu novada Goda pilsonis, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris, režisors un gleznotājs Jānis Streičs.

Plenēra gaitā studenti iepazinās ar Preiļiem, pilsētas vēsturi un tradīcijām, kas palīdzēja ideju izstrādē. Studenti savos darbos izmantoja divus būtiskākos Preiļu simbolus - kraukli, kas attēlots pilsētas ģerbonī, un sieru, ar ko pilsēta ir pazīstama ārpus tās robežām.

Studenti norādīja uz nepieciešamību akcentēt pilsētas centru, jo šobrīd pilsētā trūkstot vienas visiem zināmas satikšanās vietas. Tāpēc izstrādātajās idejās tieši pilsētas centrs tika iezīmēts kā galvenā tikšanās vieta, vai nu pārveidojot autoostu par vairāku līmeņu "satikšanās torni", vai arī padarot iedzīvotājiem pievilcīgāku un draudzīgāku šībrīža zaļo zonu.

Kārsavas ielas laukumā jaunieši piedāvāja izvietot piepūšamo kinoekrānu, ko varētu izmantot vakara kinoseansiem. Ņemot vērā šīs vietas hidroģeoloģiskās īpatnības, Kārsavas laukumā varētu atrasties arī ūdenstilpnes, kas ziemā tiktu izmantotas kā slidotava.

Interesants piedāvājums tika izstrādāts arī Preiļu pludmales zonai līdz Mehanizatoru ielai - paredzot telpas ideju apmaiņai un arī labiekārtotu kempinga vietu pilsētas viesiem. Siera tēmu jaunieši apspēlēja arī rotaļu laukuma dizainā.

Studenti ne tikai sagatavoja piedāvājumus, kā varētu izskatīties Preiļiem nozīmīgas teritorijas, bet arī izstrādāja ideju mobilajai aplikācijai "Sagiuņ kraukli", kas interaktīvā veidā iepazīstinātu viesus ar pilsētu, pa četrām tematiskajām takām ļaujot ielūkoties Preiļu vēsturē, kultūras mantojumā un romantiskajā ainavā. Tāpat tika izstrādāta jauna Preiļu grafiskā zīme.

Sadarbībā ar RTU un Preiļu novada pašvaldību tapušās idejas studenti prezentēja Preiļu novada svētkos aizvadītās nedēļas nogalē.

Šis plenērs bija viens no pirmajiem kopīgajiem darbiem pēc sadarbības līguma parakstīšanas starp RTU un Preiļu novada domi šī gada 13.aprīlī.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)