Banner 980x90

Aizsardzības ministrija vērtē iespējas karavīru mācībām izmantot arī bijušos PSRS armijas objektus

Rīga, 19.sept., LETA. Ņemot vērā straujo Zemessardzes attīstību un palielinātu sabiedroto klātbūtni Latvijā, Aizsardzības ministrija (AM) plāno attīstīt esošos militāros poligonus, taču vērtē iespējas mācībām izmantot arī bijušos PSRS armijas objektus, pēc Saeimas komisijas sēdes žurnālistiem pastāstīja Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Viesturs Silenieks (ZZS).

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodien aiz slēgtām durvīm ar AM amatpersonām diskutēja par Nacionālo bruņoto spēku militāro poligonu attīstību.

Pēc komisijas sēdes Silenieks pastāstīja, ka jaunus poligonus tuvākajos gados nav plānots būvēt, taču ministrija vērtējot mācības organizēt bijušās PSRS armijas vai citos neizmantotos objektos, kas ir atbilstoši, jo tuvākajā apkārtnē jau vēsturiski nedzīvo civilpersonas.

"Visi šie objekti ir zināmi, taču tagad jāskatās stratēģiski, kas mums pietrūkst un kurus no tiem var izmantot visvienkāršāk. Tiek vērtēti arī bijušie karjeri, kurus varētu izmantot šaušanas mācībām. Mēs skatāmies uz tādām vietām, kur nepieciešamas vismazākās investīcijas," skaidroja Silenieks.

Silenieks arī piebilda, ka veidojot šādas mācību vietas jāvadās no saimnieciskā principa, lai ārpus mācību laika šīs teritorijas iedzīvotāji varētu izmantot, piemēram, lauksaimniecībai, medībām, meža velšu lasīšanai.

Pārsvarā šādos objektos jauni būvniecības projekti nav plānoti. "Es pats esmu redzējis, ka Šveicē automaģistrāļu tuvumā atrodas šautuves, taču jāskatās, vai mūsu sabiedrība ir izaugusi līdz šāda veida darbībām. Atņemt zemi nevienam nevajadzētu, taču ir cilvēciskie faktori, kad viens saimnieks atļaus rīkot šaušanu, bet cits tam iebildīs," sacīja Silenieks.

AM parlamentārais sekretārs skaidroja, ka Ādažu poligons ir ļoti noslogots, tāpēc nepieciešams attīstīt arī jau esošos poligonus, piemēram, "Meža Mackeviči" poligonu Daugavpils novadā. Poligonu attīstība arī nepieciešama, jo Latvija saņems jaunus ieročus - haubices un raķetes "Stinger", kas prasīs palielināt drošības zonu.

Pērn AM paziņoja, ka attīstīs poligonu Nīcas novada Jūrmalciemā. Poligons Jūrmalciemā kalpotu kā alternatīva Šķēdes jūras poligonam, kurā karavīri trenējas pretgaisa aizsardzībā.

Kurzemē ir vēl divas vietas, kur tiek veidoti bruņoto spēku mācību poligoni - Grobiņā un Skrundā. Skrundas bijušā radiolokatora pilsētiņa jau šobrīd kalpo par mācību vietu kaujām apbūvētā teritorijā, taču nākotnē šo teritoriju plānots attīstīt.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)