Banner 980x90

Aglonas novadā pēc biedrību ierosinājuma rīkos iedzīvotāju sapulci par plānoto pašvaldību reformu

Rīga, 15.maijs, LETA. Aglonas novadā pēc vietējo biedrību ierosinājuma nākamajā nedēļā norisināsies iedzīvotāju sapulce par administratīvi teritoriālo reformu, lēmusi novada dome.

Sapulci nolemts rīkot, ņemot vērā biedrības "Dordedze", Aglonas senioru biedrības un biedrības "Dorbs un zineiba" iesniegumu. Sapulce norisināsies 23.maijā plkst.17 Aglonas bērnu un jauniešu brīvā laika pavadīšanas centrā "Strops".

Pirms tam Aglonas novada domes priekšsēdētājs Juris Butēvics (Grāveru pagasta saraksts) aģentūrai LETA pauda, ka novadā varētu rīkot iedzīvotāju aptauju, lai noskaidrotu, ar kuru vietvaru - Daugavpili vai Preiļu novadu - vietējie vēlētos apvienot savu pašvaldību, taču pašlaik šāds lēmums domē nav pieņemts.

Savukārt Preiļu novadā, kuram plānots pievienot Aglonas novadu, nav paredzēts rīkot aptauju, jo Preiļi plānoti kā attīstības centrs, un tam tiks pievienoti citi novadi, aģentūrai LETA pauda novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda (Latgales partija). Viņa uzskata, ka jau iepriekšējās reformas īstenošanas gaitā ir pieļautas kļūdas, un infrastruktūras attīstība panākta vien reģionālās attīstības centros un lielajās pilsētās.

Pēc Plivdas teiktā, svarīgākais, īstenojot reformu, ir domāt par iedzīvotājiem, nepasliktinot pakalpojumu pieejamību, jo jau pašlaik lauku iedzīvotāji daudz laika tērē, lai iegūtu nepieciešamos pakalpojumus. Tāpat ir jāsakārto arī ceļi.

Jau ziņots, ka Aglonas novadā, lai noskaidrotu vietējo viedokli, pašvaldība plāno rīkot aptauju, jo mazie pagasti atbalstot apvienošanos ar Daugavpili, pašā Aglonā viedokļi esot sadalījušies uz pusēm. Vēsturiski vairāki novada pagasti bijuši Krāslavas rajona robežās, taču pievienošanos Krāslavai Aglonas novadā neatbalstot.

Tāpat vēstīts, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) istrādātā pašvaldību teritoriālā karte paredz pašvaldību skaitu samazināt no 119 līdz 35.

Apvienot paredzēts arī Preiļu, Aglonas, Riebiņu un Vārkavas novadus. Šajā gadījumā jaunās administratīvās teritorijas galvenā pilsēta būtu Preiļi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)