Banner 980x90

6 produkti no virtuves, kas lieliski noder arī skaistumkopšanā

Lai gan veikalu plauktos kosmētikas līdzekļu netrūkst, daudzi lieliski un iedarbīgi līdzekļi mums ir rokas stiepiena attālumā – virtuvē. Daudzi produkti, kurus izmantojam uzturā, ļoti labi noder arī skaistumkopšanas procedūrām un skaistuma līdzekļu pagatavošanai mājas apstākļos. Lūk, daži no tiem!

Medus
Medus, iespējams, ir viens no populārākajiem pārtikas produktiem, kas ieņem nozīmīgu vietu arī skaistumkopšanas pasaulē. Medu, protams, izmanto arī kosmētikas ražotāji, bet to var izmantot arī mājas apstākļos no tās paša burciņas, no kuras lietojat medu kulinārijā. Medum piemīt daudzas ļoti labas īpašības – tas ir antibakteriāls, attīrošs, tajā ir antioksidanti, kā arī medum piemīt mitrinošas un nomierinošas īpašības. Kā mājās medu izmantot skaistuma procedūrām? 
Medus maska. Medu var uzklāt uz sejas plānā kārtiņā kā masku un ļaut iedarboties apmēram 20–30 minūtes. Tas ādu padarīs gludu un starojošu.
Līdzeklis pret pūtītēm. Medus antibakteriālās īpašības palīdz cīnīties ar problemātisku ādu un mazina pūtītes. Nelielu daudzumu medus var ieziest pūtīšu skartajās vietās.
Skrubis. Medus ir viena no biežāk ieteiktajām sastāvdaļām, ja mājās ir vēlme uztaisīt skrubi. Medum klāt var likt citas sastāvdaļas, piemēram, sodu vai kafijas biezumus.

Kokosriekstu eļļa
Kokosriekstu eļļa daudzveidīgi tiek izmantota virtuvē, lai radītu dažādus kulināros šedevrus. Tomēr kokosriekstu eļļai ir ļoti daudz lielisku īpašību, kas to padara par iedarbīgu un ērti lietojamu līdzekli skaistumkopšanā. 
Sejas kopšanai. Kokosriekstu eļļu var izmantot kosmētikas noņemšanai, tā tiek galā arī ar ūdensnoturīgu dekoratīvo kosmētiku. Kokosriekstu eļļu var izmantot kā bāzi dažādām sejas procedūrām – maskām, skrubjiem, krēmiem. Eļļa mazina novecošanās pazīmes, mitrina, tai ir pretiekaisuma iedarbība, kas palīdz cīņā ar akni.
Jutīgai, sausai, saulē apdegušai ādai. Kokosriekstu eļļu arī var izmantot, lai uzlabotu stāvokli ādai, kura ir sausa, niezoša, sakairināta. Kā arī tad, ja ir sanācis apdegt saulē. Eļļu uzklāj plānā kārtiņā uz problēmzonām. Protams, sākumā jānovēro individuālā panesība, jo reti, bet tomēr var būt arī alerģiska reakcija.
Nagu kutikulai. Šī eļļa arī palīdzēs kopt nagu kutikulu, mīkstinot to un novēršot plaisāšanu. Atliek vien iemasēt ap nagiem nedaudz kokosriekstu eļļas.
Skūšanās līdzeklis. Ar kokosriekstu eļļu labi var aizstāt arī skūšanās līdzekli. Eļļa mitrina un mīkstina matiņus. Tomēr jāņem vērā, ka kokosriekstu eļļa var saīsināt skuvekļu kalpošanas laiku.

Avokado
Avokado tiek minēts kā viens no superproduktiem, ko ieteicams iekļaut uzturā, lai uzņemtu vērtīgās omega-3 un omega-6 taukskābes, vitamīnus un mikroelementus. Bet šim auglim ir arī neaizvietojama loma mājas skaistumkopšanas rituālos. Visbiežāk avokado izmanto dažādu sejas masku izgatavošanai, jo avokado mīkstums lieliski baro, mīkstina, mitrina un nomierina sejas ādu. Tāpat avokado piemīt antioksidatīvas un reģenerējošas īpašības, tāpēc tas lieliski derēs sausas un atūdeņotas sejas ādas aprūpei. Nevajadzētu aizmirst arī par avokado eļļu. Tā palīdzēs novājinātu un trauslu matu atveseļošanā, jo nostiprina matu struktūru, piešķir tiem spīdumu un veselīgu izskatu.

Kafijas biezumi
Kafijas biezumi gan īsti nav pārtikas produkts, bet vairāk kā pārpalikums, ko ierasti izmetam miskastē. Bet vismaz daļu no kafijas biezumiem būtu vērts paturēt, lai izmantotu skaistumkopšanas procedūrās. Un galvenais – tas neko nemaksā, jo vienalga biezumi nonāktu atkritumos.
Skrubji. Visbiežāk no kafijas biezumiem izgatavo dažādus skrubjus, samaisot biezumus ar citām vērtīgām sastāvdaļām, piemēram, medu vai kādu eļļu. Kafijas biezumi lieliski palīdz atbrīvot ādu no atmirušajām šūnām. Kafijas biezumi palīdzēs cīņā ar celulītu un uzlabos asinsriti problēmzonās.
Matu skalošanai. Tumšo matu īpašniecēm kafijas biezumus iesaka izmanto arī matu skalošanai, lai iegūtu piesātinātāku toni un padarītu matus spīdīgākus. Palīdz arī pret blaugznām. Skalošanai divas ēdamkarotes kafijas aplej ar 1 litru karsta ūdens, skalo, kad atdzisis.

Olīveļļa
Olīveļļa izmantota skaistumkopšanā jau gadsimtiem, tāpēc par tās spēju efektīvi iedarboties uz ādu un tās izskatu nav nekādu šaubu. Olīveļļai piemīt mitrinošas, barojošas, atjaunojošas un vielmaiņu veicinošas īpašības, tāpēc olīveļļas lietošanas iespējas ir tiešām plašas. Lūk, dažas no tām. 
Matu kopšanai. Olīveļļu var izmantot, lai koptu sausus un nespodrus matus. Ieziežot visā matu garumā un uzliekot cepurīti, jāpatur šāda maska 30–40 minūtes. Tad matus izmazgā kā parasti.
Krēmiem un ādas kopšanai. Olīveļļa ir viena no visbiežāk izmantotajām sastāvdaļām dažādos krēmos un ādas kopšanas līdzekļos. Ja aizraujaties ar kosmētikas gatavošanu mājās, tad droši varat izmantot arī olīveļļu. To var izmantot arī tīrā veidā, iemasējot nelielu daudzumu ādā. Ar olīveļļu arī var noņemt kosmētiku.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)