Banner 980x90

5 vietas Latvijā, kur meklēt autentisku padomju atmosfēru

Padomju laiki Latvijā – kā īsti tas bija? Kā cilvēki dzīvoja? Par šo garo un smago vēstures posmu noteikti varētu pastāstīt ļoti daudzi; par to, kas pieredzēts, kāds bija dzīves ritms, ko drīkstēja un nedrīkstēja atļauties darīt vai teikt. Vai nu tas būtu tīri intereses vai izglītojošā nolūkā – sak, kā tad īsti padomju laikos cilvēki dzīvoja – vai arī nostaļģijas vai atgādinājuma dēļ, tomēr pēdējos gados aizvien populārāks tūrisma galamērķis ir tieši ar padomju laiku atmosfēru saistīti apskates objekti.

Latvijā šādu objektu ir ne mazums, tomēr liela daļa no tiem ir novārtā pamestas ēkas, rūpnīcas un pat vietas, ko lēnām sagrauž laika zobs. Pastāv arī tādas vietas, kas nav aizaugušas vai pat dzīvībai bīstamas, un kuras ir atjaunotas, saglabājot padomju laiku autentisko atmosfēru. Tālāk uzskaitīti pieci šādi objekti Latvijā, kas atvērti apskatei visiem interesentiem.

Saglabātie padomju laiku apskates objekti

 

1. Padomju slepenais bunkurs Līgatnē – "Pansionāts"

Daudziem jau zināmais rehabilitācijas centrs "Līgatne" kopš 2003. gada gūst popularitāti arī ar kāda cita tūrisma objekta, kas atrodas tā teritorijā deviņus metrus zem zemes, palīdzību, proti, labiekārtotu bunkuru divtūkstoš kvadrātmetru platībā. Tā segvārds – "Pansionāts". 

Bunkurā līdz pat mūsdienām saglabāts autentiskais padomju laiku iekārtojums un tehniskie risinājumi, kas būtu nepieciešami kādas valsts mēroga krīzes vai kara gadījumā. Atrodoties tajā, varēsi doties ekskursijā gida pavadībā, nobaudīt īstu padomju ēdnīcas mielastu, kā arī iejusties pagātnē, pateicoties autentiskajai padomju laiku atribūtikai.

2. Karostas cietums Liepājā

Lai arī Karostas cietums uzsācis savu darbību pirms vairāk nekā 100 gadiem un kopš 1997. gada vairs nepilda savu pamatfunkciju, mūsdienās šajā objektā notiek dažādas ekskursijas, kuru ietvaros varēsi izjust īstenu padomju laiku ikdienu. Ja esi skarbāku izjūtu meklētājs, apskates objekts piedāvā ekskursijas ar šova elementiem; Karostas cietumā varēsi pat pārlaist nakti, lai izdzīvotu šermuļus uzdzenošo un drūmo ieslodzījuma vietas atmosfēru. 

Stāsta, ka cietuma gaiteņos vēl arvien klīst rēgi un parādības, pašas no sevis atveras cietuma kameru durvis, kā arī notiek daudz citu neizskaidrojamu parādību. Pašā Karostas mājaslapā rakstīts, ka: "ASV spoku mednieki (Ghost Hunters International) nosauca Karostas cietumu par spoku apsēstāko vietu pasaulē".

3. Ekspozīcija "Padomju gadi" Aizkraukles pagasta kultūras namā

Pastāvīgo ekspozīciju trijos stāvos "Padomju gadi" ir veidojis Aizkraukles Vēstures un mākslas muzejs, un tā veltīta 20. gadsimta 50. līdz 80. gadiem. Zīmīgi, ka pati Aizkraukle ir viena no Latvijas jaunākajām pilsētām, kas veidojusies tieši padomju laikos, un tās sākotnējais nosaukums ir bijis "Stučka".

Šīs ekspozīcijas uzdevums ir atainot padomju cilvēka dzīvi, kas ietver visus tās aspektus, savukārt autentiskā vide lieliski palīdz iedzīvoties vairāk nekā 30 gadus senā pagātnē.

4. Irbenes lokators un Irbenes armijas pilsētiņa "Zvaigznīte"

Ne vien lokators, bet visa pilsētiņa – armijas bāze –, ir bijusi viens no PSRS laiku slepenākajiem objektiem. Šajā vietā, kur vēl aizvien valda pamestības aura, iespējams izjust padomju savienības laikus vēl šodien. Viens no diviem šeit palikušajiem lokatoriem, ar kuriem tika noklausīti sakari Baltijas jūras reģionā, ir astotais lielākais pasaulē un sniedzas 47 metru augstumā.

Gida pavadībā tev būs iespēja izstaigāt Irbenes armijas pilsētiņas teritoriju, doties pazemes tunelī, kā arī apskatīt raķešu inženiera Frīdriha Candera bijušo darba telpu.

5. Militārās kara tehnikas muzejs Sventes muižā

Militārās kara tehnikas muzejs un tā plašā ekspozīcija atrodas bijušajā Jaunsventes muižas saimniecības ēkā. Muzeja kolekcijā redzamie eksponāti ir uzieti bijušo kauju laukos, savukārt militārā padomju armijas tehnika ir restaurēta tik labi, ka dažus no eksponātiem ir iespējams pat iedarbināt. 

Muzejā varēsi apskatīt dažādus padomju armijas tankus, izlūkmašīnas un citus militāros transportlīdzekļus, kā arī Otrā pasaules kara laikā izmantotos lielgabalus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)