Banner 980x90

5 ieteikumi, kā ietaupīt naudu, īpaši nemainot savus ieradumus

Kad dzirdam vārdu "taupīšana", prātā rodas noteikta aina – ir stingri jāatsakās pilnīgi no visa. Taču, pareizi plānojot savu budžetu un sekojot vienkāršiem, bet efektīviem ieteikumiem, ir iespējams ietaupīt naudu, neliedzot sev iepirkšanās prieku un īpaši nemainot savu dzīvesveidu.

Protams, pastāv vairāki ikdienas tēriņi, no kuriem nav iespējams atteikties, kā, piemēram, pārtikas iegāde vai transporta izdevumi ceļam uz darbu. Taču ir vairāki veidi, kā varam ierobežot savus tēriņus, veicot nelielas izmaiņas mūsu ikdienas ieradumos. Sākumā var šķist, ka šie veidi nestrādā un naudas līdzekļi ietaupīti netiek, taču ilgtermiņā tu noteikti redzēsi rezultātu.

Izveido precīzu plānu

Bieži vien iegādātās mantas "apēd" visu budžetu, un tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, preces tiek pirktas spontāni, nesalīdzinot tās ar citām līdzīgām precēm. Otrkārt, tās netiek iegādātas izpārdošanās vai ar atlaidēm. Un treškārt, nauda tiek tērēta lietām, kas personīgi tev nav vajadzīgas. Piemēram, kolēģi vai draugi ir kaut ko iegādājušies, un tev rodas vēlme steidzami nopirkt to arī sev.

Vai atpazini šajās situācijās sevi? Pat ja tā ir, tad uztraukumam nav pamata, jo vari sekot daudzu cilvēku piemēram – sastādīt skaidru un precīzu plānu, kā ietaupīt naudas līdzekļus.

#1 Izveido nepieciešamo pirkumu sarakstu

Piefiksē ne tikai tādus regulāros ikmēneša izdevumus kā komunālo pakalpojumu rēķinus, pārtiku, internetu, degvielu, bet arī plānotos ilgtermiņa pirkumus. Ir ieteicams ziemas preces iegādāties vasarā un otrādi – vasaras preces pirkt ziemā, jo parasti nesezonālās lietas ir nedaudz lētākas vai tām tiek piemērota atlaide. Arī lielajās izpārdošanās ir iespējams iegādāties nesezonālās preces par ļoti izdevīgām cenām.

#2 Salīdzini vēlamā pirkuma cenu ar analogiem

Ne vienmēr cena norāda uz produkta augsto kvalitāti. Tāpēc šeit ir svarīgi detalizēti izpētīt vienas un tās pašas preces cenu piedāvājumus dažādos veikalos. Visticamāk, tu varēsi atrast lētākus analogus ar tādu pašu kvalitāti. Galvenais ir nepadoties īslaicīgam impulsam un atrast vajadzīgo variantu par izdevīgāko cenu.

Tāpat ir ieteicams teikt "nē" ļoti izreklamētiem zīmoliem, jo lielās korporācijas tērē milzīgas naudas summas mārketingam, un zīmola atpazīstamība tiek iekļauta produkta cenā. Tāpēc mēģini pievērst uzmanību lētāka zīmola produktu preču sastāvam un salīdzināt to ar dārgāku analogu. Vairumā gadījumu tu nemanīsi lielu atšķirību sastāvā, taču ievērojamu cenas starpību redzēsi gan.

#3 Izpēti čekus un savus tēriņus

Savu pirkuma čeku izpēte palīdz kontrolēt izdevumus. Mēneša laikā savāc visus čekus un aprēķini viena mēneša izdevumu apmēru. Zinot, cik liela naudas summa tiek iztērēta mēneša laikā, tu zemapziņā sāksi kontrolēt katru savu pirkumu.

Lai čeku vākšanas process nebūtu tik garlaicīgs, uzsāc nelielu spēli. Piemēram, aprēķini summu, ko tu drīksti iztērēt mēneša laikā. Tad sāc vākt čekus un katru mēnesi aprēķini iztērēto naudas summu. Centies izdarīt tā, lai šī summa būtu par vienu līdz trim procentiem  mazāka nekā iepriekšējā mēnesī, un pēc tam lēnām nonāc pie tās summas, kas tika aprēķināta sākotnēji. Tas palīdzēs izslēgt no sava tēriņu saraksta nevajadzīgās un pārlieku dārgās lietas.

#4 Iegādājies preces internetā

Ikviens zina, ka cenas interneta veikalos ir nedaudz zemākas nekā parastajos veikalos, tāpēc būtu ieteicams apsvērt preču iegādi tieši tur. Tāpat, iegādājoties lietas ārzemju interneta veikalos, ir iespējams ievērojami ietaupīt naudas līdzekļus, svarīgākais ir izvēlēties populārus un uzticamus tiešsaistes veikalus, lai nenāktos vilties.

#5 Netērē vairāk, ja ienākumi palielinās

Šis ir viens no izplatītākajiem gadījumiem, kad, palielinoties ienākumiem, vēlamies sevi atalgot par darbu un nopelniem, iegādājoties dārgāku tālruni vai apmeklējot dārgākus veikalus ar domu, ka tagad es to varu atļauties. Protams, tiekšanās pēc labākas dzīves ir apsveicama, taču tas var radīt situāciju, ka, neskatoties uz algas paaugstinājumu, ienākumi tā arī nemaz nav palielinājušies.

Ievērojot šos tik ļoti vienkāršos, bet ilgtermiņā efektīvos ieradumus, tu varēsi iemācīties taupīt naudu, īpaši nemainot savu dzīvesveidu un ieradumus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)