Banner 980x90

Uzņēmumiem nepārņemot elektroenerģijas pārvades līniju Riebiņos, vairāki desmiti iedzīvotāji var palikt bez elektrības

Rīga, 16.apr., LETA. Riebiņu novada pašvaldība nobažījusies, ka Riebiņu ciematā veidojas ārkārtas situācija, jo elektroenerģijas pārvades līnija ciematā ir bezsaimnieka manta un pašreizējais elektrības piegādātājs SIA "Agrofirma "Turība" paredz jau šomēnes pārtraukt sniegt elektrības sadales pakalpojumu apmēram 20 fiziskām personām un divām juridiskām personām, savukārt AS "Sadales tīkls" nevēlas pārņemt elektroenerģijas pārvades līniju.

Kā aģentūru LETA informēja novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Rolands Naglis, elektroenerģijas pārvades līnijas ir tehniski sliktā stāvoklī, fiziski un funkcionāli novecojušas, turklāt "Agrofirmas "Turība" pamatnodarbošanās ir augkopība un lopkopība, tās funkcijā neietilpst nodrošināt elektroenerģijas piegādi un ar to saistītos uzturēšanas darbus, tāpēc uzņēmums gatavojas pārtraukt elektrības sadales pakalpojuma sniegšanu.

Naglis apgalvoja, ka jau 2016.gada janvārī novada dome vērsusies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) ar iesniegumu par elektroenerģijas pārvades līniju piederību. Ministrija domei skaidrojusi, ka pašvaldības autonomajās funkcijās neietilpst elektroenerģijas pārvade, elektroenerģijas tirdzniecība lietotājiem, kā arī līdzekļu izlietošana infrastruktūras sakārtošanā. Līdz ar to VARAM paudusi viedokli, ka pašvaldībai nav pienākuma pārņemt īpašumā elektroenerģijas pārvades līnijas, kas piegādā elektroenerģiju privātpersonām.

Savukārt "Agrofirma "Turība" vēstulē Ekonomikas ministrijai lūgusi nekavējoties izlemt jautājumu par elektroenerģijas pārvaldes līniju pārņemšanu "Sadales tīkla" īpašumā, lai spētu pilnvērtīgi un nepārtraukti nodrošināt elektroenerģijas piegādi lietotājiem. Taču, kā pausts ministrijas atbildē, "Sadales tīkla" rīcībā nav pieejami jebkādi dokumenti par tīkla īpašumtiesībām vai tā tehnisko stāvokli, līdz ar uzņēmuma ir liegta iespēja izvērtēt elektrotīkla pārņemšanas iespējamību. Turklāt komersantam nav tiesību ieguldīt līdzekļus elektrotīkla atjaunošanā vai pārbūvē, ja tas neatrodas uzņēmuma pārvaldībā.

Pašvaldības pārstāvis klāstīja, ka ciema iedzīvotāji arī paši vērsušies "Sadales tīklā" ar pieteikumiem par jaunu lietotāju izveidi, saņemot atbildi, viņiem pašiem par saviem līdzekļiem ir jāizstrādā tehniskais projekts elektrības līnijas rekonstrukcijai un pieslēguma maiņai. Aplēsts, ka kopējās izmaksas ir ap 30 000 eiro, un Naglis skaidroja, ka iedzīvotājiem un arī divām juridiskajām personām šādu līdzekļu nav.

Riebiņu novada dome ir vērsusies arī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā, lai veiktu izmaiņas "Sistēmas pieslēguma noteikumos elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem", lai pārvades līnijas pārņemtu "Sadales tīkls". Tāpat pašvaldība ir informēta, ka elektrosadales pakalpojumus sniedzējs ir saņēmis Riebiņu ciemata Parka un Ziedu ielas iedzīvotāju pieteikumus jaunu elektroenerģijas pieslēguma ierīkošanu pie "Sadales tīkla" elektrotīkla un, pamatojoties uz tiem, izsnieguši tehniskos noteikumus.

"Pašlaik pašvaldība un ciemata iedzīvotāji ir ķīlnieka lomā. Tādēļ ceram uz Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas paredzēto sanāksmi, uz kuru uzaicināts arī Riebiņu novada domes priekšsēdētājs Pēteris Rožinskis (LZP), kur komisijas vadītājs Jānis Vitenburgs (KPV KV) sola atvērt "Enerģētikas likumu", lai valstī beidzot sakārtotu minēto problēmu par bezsaimnieka elektrolīniju nodošanu atbilstoši likumdošanai "Sadales tīkl" kā lielākajam no licencētajiem sadales sistēmas operatoriem," pauda Naglis.

"Firmas.lv" dati liecina, ka "Agrofirma "Turība" ir AS "Preiļu siers" meitasuzņēmums, tāpat tā kapitāldaļas pieder vēl vairākiem desmitiem privātpersonu. Komersanta apgrozījums pērn bijis 3,48 miljoni eiro, bet peļņa sasniegusi 103 801 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)