Banner 980x90

Trupovnieks atbalsta Latgales ekonomiskās zonas izveidi; aicina šajā jomā sekot kaimiņvalstu piemēram

Foto: Ieva Lūka/ LETA
Foto: Ieva Lūka/ LETA
Ja ceturtdien, 19.maijā, pieņemtais likums par Latgales speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) izveidi būs tikpat veiksmīgs kā Suvalku rajona SEZ Polijā, tad to varēs vērtēt kā būtisku pienesumu visam Latgales reģionam, aģentūrai LETA norādīja Saeimas deputāts Jānis Trupovnieks (ZZS).

Saeima ceturtdien, 19.maijā, galīgajā lasījumā pieņēma Latgales speciālās ekonomiskās zonas likumu. Lai veicinātu Latgales reģiona attīstību, piesaistot ieguldījumus ražošanas un infrastruktūras attīstībai un jaunu darbvietu radīšanai, šajā reģionā papildu teritorijām piešķirs SEZ statusu. Tas paredzēs nodokļu atvieglojumus tajā strādājošajiem uzņēmumiem.

Viņš norāda, ka bezdarbs Latgalē 2015.gadā veidoja 18,7%, kas ir gandrīz četrreiz vairāk nekā Rīgā, un šis bezdarba līmenis ir divreiz lielāks nekā Kurzemē, Zemgalē vai Vidzemē. "Vienkāršākais veids, kā samazināt bezdarbu Latgalē, būtu mudināt cilvēkus pārcelties uz Rīgu vai arī pat emigrēt, ko daudzi jau izdarījuši, bet vai tas ir tas, ko mēs gribam," retoriski vaicā parlamentārietis.

Trupovnieks salīdzinājumam ar Latgali min Suvalku rajonu Polijā, kas vērtējams kā "Polijas Latgale". Iedzīvotāju skaits abos reģionos ir līdzīgs, un Suvalku SEZ 12 gadu laikā ir izveidotas un joprojām aktīvas ir 5300 darbvietas. Tas nozīmē, ka ik gadus ir radītas 440 jaunas darbvietas, pateicoties SEZ likumam, skaidro deputāts. "Ja pieņemtais Latgales SEZ likums nodrošinās ik gadu 440 jaunas darbvietas Latgalē, tad tas jau būtu būtisks pienesums visam Latgales reģionam," pauž politiķis.

Viņš norāda uz nepieciešamību mācīties no kaimiņiem, kā piesaistīt investorus. Piemēram, Lietuvā ir izveidotas septiņas ekonomiskās zonas, kas izkaisītas pa visu Lietuvas teritoriju - no Klaipēdas līdz Paņevežai. Lietuva SEZ investoriem piedāvā 100% atlaidi uzņēmuma ienākuma nodoklim pirmajos sešos gados un 50% atlaidi nākamajos 10 gados, bet Latvija piedāvā 80% atlaidi uzņēmuma ienākuma nodoklim un nekustamā īpašuma nodoklim.

"Ir svarīgi ne tikai izveidot SEZ, bet valsts līmenī mēģināt efektīvi piesaistīt investorus. Lietuvieši rīkojas pavisam vienkārši, tie, pirms braukt un meklēt investorus eksotiskās zemēs, vispirms apstaigā Viļņā esošo lielo ārzemju uzņēmumu birojus un piedāvā atbalstu ārpakalpojumu centru ierīkošanai māteskompānijām, kas ir izdevies ne vienu reizi vien," pauž Trupovnieks.

Viņš arī min konkrētus pozitīvās prakses piemērus.

"Latgales ekonomiskās zonas izveide ir pareizs un nepieciešams lēmums, bet vienlaicīgi mums jādomā par aktīvāku investoru piesaisti un tiks rosinātas izmaiņas likumdošanā, lai Latvija un Latvijas SEZ kļūtu vēl pievilcīgākas investoriem, kā arī konkurētspējīgas," akcentē deputāts.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)