Banner 980x90

Šadurskis: Kurzemes pašvaldības un IZM ir uz viena viļņa skolu tīkla sakārtošanas risinājumu meklēšanā

Rīga, 7.dec., LETA. Kurzemes plānošanas reģiona pašvaldības un Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir uz viena viļņa skolu tīkla sakārtošanas risinājumu meklēšanā, pēc tikšanās ar Kurzemes plānošanas reģiona pašvaldību pārstāvjiem žurnālistiem sacīja Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Šadurskis uzsvēra, ka, ar pašvaldību pārstāvjiem pārrunājot problēmas un risinājumus, kas saistīti ar skolu tīkla sakārtošanu, radies iespaids, ka "pašvaldību vadītāji Kurzemē ir uz viena viļņa ar IZM risinājumu meklēšanā, kā tālāk attīstīt skolu tīklu".

Ministrs atklāja, ka visi klātesošie bijuši vienisprātis, ka galvenais skolu tīkla sakārtošanas procesā ir izglītības kvalitāte, domājot par to, kā iedot skolēniem maksimumu, kā vairot nākotnes valsts attīstības potenciālu.

Pētījuma par optimālu skolu tīklu Latvijā autors, ekonomģeogrāfs Jānis Turlajs atzina, ka Kurzemes reģions uz visas Latvijas fona izskatās mazliet labāk un vairākās pašvaldībās jau pieņemti lēmumi par skolu tīkla sakārtošanu. Piemēram, Kuldīgā nākamgad vienā izglītības iestādē - Viļa Plūdoņa Kuldīgas vidusskolā - tiks apvienotas trīs skolas.

Turlajs atklāja, ka citos reģionos sarunas nav vedušās tik konstruktīvi. Piemēram, pēc sarunām ar Latgales plānošanas reģiona pašvaldībām, esot radies iespaids, ka tur vietvaras mēģina uzstāt uz esošās situācijas saglabāšanu, lai nebūtu jāoptimizē kāda skola.

Kuldīgas novada Domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa sacīja, ka, plānojot Kuldīgas skolu tīkla attīstību, uzmanīgi tika vērtēta katra skola. Viņa atzina, ka, domājot par skolu tīkla optimizāciju, pašvaldībām jāskatās uz izmaksām, kas rodas, uzturot neefektīvu skolu tīklu.

Šadurskis tāpat norādīja, ka IZM sadarbībā ar virkni pašvaldību plāno iesniegt "dažas interesantas iniciatīvas", kas saistītas ar pašvaldību savstarpējiem norēķiniem. Šadurskis gan pagaidām neatklāja, kādi varētu būt priekšlikumi šīs jomas sakārtošanai. Taču Bērziņa atzina, ka jautājums par pašvaldību savstarpējiem norēķiniem ir jārisina.

"Svarīgs jautājums ir pašvaldību savstarpējie norēķini. Patlaban esošā sistēma tikai rada problēmas. Radās labs iespaids pēc sarunas ar Kurzemes plānošanas reģiona pašvaldībām - mēs virzīsim dažas interesantas iniciatīvas, kā šo jautājumu atrisināt," teica ministrs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)