Banner 980x90

Preiļu slimnīcā trīskāršojies fizioterapeitu apmeklēju skaits

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Pēdējo piecu gadu laikā ir teju trīskāršojies fizioterapeitu apmeklēju skaits SIA "Preiļu slimnīca", pilsētas informācijas portālam Preili24.lv pavēstīja SIA "Preiļu slimnīca" Sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Briška.

Ja 2011.gadā tie bija 2989 apmeklējumi, tad pērn reģistrēti 8208. Tāds lielā mērā ir saistīts ar faktu, ka uzņēmumā ir izveidota profesionālu fizioterapeitu, jaunu speciālistu komanda, gan arī ar tendencēm sabiedrībā, ka cilvēki aizvien vairāk izmanto iespējas, lai veiktu profilaktiskus pasākumus veselības stiprināšanai un lai novērstu savas veselības problēmas nevis ar medikamentiem, bet – fiziskām aktivitātēm.

Rehabilitācijas medicīnas ārste Irēna Sprudzāne vērš uzmanību uz to, ka mūsu gadsimts atšķiras no iepriekšējā un ka cilvēki kopumā ir kļuvuši mazkustīgāki un vārgāki. Jo īpaši bērnu un jauniešu skelets un muskuļu sistēma ir vājāk attīstīti. Bērniem trūkst fizisko aktivitāšu, viņi vairs neskrien ārā pagalmā, vairāk izvēlas sēdošas nodarbes un intereses datorā, telefonā. Ārste aicina rast iespējas visai ģimenei izbraukt pie dabas, slēpot, braukt ar riteņiem, kā arī bērniem – pulciņus, nodarbības ar fiziskām aktivitātēm. Ir svarīgi, lai bērni kustas, ja iespējams – strādā laukos, dārzā, lai attīsta savas fiziskās īpašības regulāri.

Gan pieaugušajiem, gan bērniem viena no iespējām atrast un praktizēt piemērotākās fiziskās aktivitātes, vingrojumus, rehabilitāciju, ir sadarbība ar fizioterapeitu. Šī profesija Latvijā ir jauna, un bieži vien cilvēki pat neiedomājas, ka kādu veselības problēmu var atrisināt ar īpašu fizisku vingrinājumu palīdzību.

Fizioterapeits ir ārstniecības persona ar augstāko izglītību un veic rehabilitāciju, profilaksi un izglītošanu. Prakse liecina, ka muguras sāpes, locītavu pataloģijas un saslimšanas, traumas, lūzumi, elpošanas sistēmas saslimšanas, sirds asinsvadu sistēmas saslimšanas, zīdaiņa motorās attīstības traucējumi, grūtniecība un pēcdzemdību periods ir biežākie iemesli, kad pacientiem tiek nozīmēta arī fizioterapeita konsultācija, lai izvērtētu pacienta veselības stāvokli un izstrādātu individuālu vingrošanas kompleksu.

SIA "Preiļu slimnīca" nodrošina gan Nacionālā Veselības dienesta apmaksātus fizioterapeitu pakalpojumus, gan Preiļu novada domes atbalstītas nodarbības skolēniem, gan maksas pakalpojumus ikvienam cilvēkam un cilvēku grupām.

Lai pieteiktos uz valsts apmaksātu nodarbību ar fizioterapeitu, ir vajadzīgs ģimenes ārsta vai rehabilitologa nosūtījums. Pieraksts rindā notiek poliklīnikas reģistratūrā. Bez rindas, bet ar iepriekšēju pieteikšanos reģistratūrā, tiek pieņemti zīdaiņi un pacienti akūtos gadījumos (piemēram, pēc lūzuma, operācijas, traumas).

Valsts apmaksātu rehabilitāciju mājās var saņemt pacienti, kuriem ir rehabilitologa vai ģimenes ārsta atbilstošs nosūtījums. Šis pakalpojums ir pieejams pacientiem ar sekām pēc muguras smadzeņu bojājuma, pacienti ar cerebrovaskulārām slimībām (ar atbilstošām diagnozēm, kas noteiktas Ministru Kabineta noteikumos) un bērni, kas atrodas VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca" paliatīvās aprūpes kabineta uzskaitē.

Kopš 2012.gada ar Preiļu novada domes finansiālu atbalstu tiek nodrošinātas bezmaksas nodarbības skolēniem ar stājas traucējumiem. Fizioterapeiti vada nodarbības grupās un individuāli gan poliklīnikā, gan izbraukumos uz izglītības iestādēm. Šī iespēja ir pieejama Preiļu novada skolu skolēniem (pamatā 1.-6.kl.). Lai vecāki savu bērnu pieteiktu uz nodarbībām, ir vajadzīgs ģimenes ārsta nosūtījums.

Kā maksas pakalpojumi SIA "Preiļu slimnīca" ir pieejama medicīniskā teipošana, ar ģimenes ārsta vai rehabilotologa nosūtījumu – ārstnieciskā vingrošana grupā un individuālas nodarbības.

Individuālās un grupu nodarbības tiek uzsāktas ar pacienta apskati, kuras laikā speciālists izvērtē katra pacienta funkcionālo un fizisko stāvokli, lai iztrādātu individuālu vingrošanas kompleksu. Tālāk pacients tiek iepazīstināts ar kustību ergonomiku un darba vides ergonomiku, kā arī apmācīts veikt vingrošanas kompleksu individuāli vai grupā.

Individuālā nodarbībā ar fizioterapeitu atbilstoši pacienta fizikālajām un fiziskajām īpašībām, tiek pielietotas dažādas fizioterapijas metodes – mīksto audu stiepšana (masāžas un stiepšanas paņēmieni), postizometriska relaksācija (PIR). Tiek kombinētas gan aktīvas, gan pasīvas metodes. Tāpat arī pacients tiek apmācīts individuālajam darbam mājās.

Medicīniskās teipošanas metode tiek pamatota ar to, ka veselības uzturēšanai un atjaunošanai ļoti svarīga ir muskuļu aktivitāte un kustība. Teipošanā tiek izmantota elastīga dažādu krāsu lenta jeb teips, kas ir elpojošs, ūdenscaurlaidīgs un nav alerģisks. Teips tiek uzlikts atbilstoši konstatētajai problēmai un pacienta anatomiskajām un funcionālajām īpašībām. Medicīnisko teipošanu pielieto traumu ārstniecībā, iekasuma mazināšanai (tūska, arī hematoma), stājas korekcijai, pārslodzes radītu simptomu ārstniecībai (hroniski cīpslu sastiepumi, elkoņa tendinīts u.c.), dažādu sāpju mazināšanā.

SIA "Preiļu slimnīca" medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus nodrošina profesionāla speciālistu komanda – rehabilitācijas medicīnas ārste Irēna Sprudzāne, fizioterapeites Irina Spiridonova-Bluka, Anita Sudnika, Liāna Saprovska, Līga Mičule, Svetlana Kurme, Līga Lazdāne, Marta Pastare. Tiek plānots piesaistīt jaunus speciālistus.

Informācija par SIA "Preiļu slimnīca" pakalpojumiem pieejama poliklīnikas reģistratūrā (tālr. 65307750, 65307757) un mājas lapā www.preiluslimnica.lv. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)