Banner 980x90

Preiļu novadā Priekuļu pamatskolu reorganizēs par sākumskolu

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Preiļu novada dome pieņēmusi lēmumu par Priekuļu pamatskolas reorganizāciju par sākumskolu līdz jaunā mācību gada sākumam.

Kā aģentūru LETA informēja Preiļu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Paegle, izglītojamo skaits Priekuļu pamatskolā katru gadu samazinās. Saskaņā ar Preiļu novada Izglītības pārvaldes statistikas datiem 2015./2016.mācību gadā Priekuļu pamatskolā mācās 30 skolēni - septiņi bērni apgūst pirmsskolas izglītības programmu, 23 audzēkņi mācās 1.-8.klasē.

Nelielam audzēkņu skaitam nav iespējams nodrošināt kvalitatīvu mācību procesu, īpaši pamatskolas posmā, jo darbs norit, apvienojot klašu komplektos vairākas klases. Jau iepriekšējā mācību gadā pašvaldība organizēja informatīvas tikšanās gan ar Priekuļu pamatskolas pedagogiem, gan skolēnu vecākiem un pašiem audzēkņiem, izklāstot situāciju un uzklausot visus viedokļus.

Reorganizējot Priekuļu pamatskolu, bērniem tiks saglabāta iespēja apgūt sākumskolas programmu un pirmsskolas programmu pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai. Savukārt pamatskolas programmu būs iespējams iegūt tuvākajās Preiļu novada izglītības iestādēs - Preiļu 1.pamatskolā un Preiļu Valsts ģimnāzijā -, kas atrodas aptuveni 12,5 kilometru attālumā no Priekuļiem, kā arī Salas pamatskolā, kas izvietota 11 kilometru attālumā.

Skolēnu pārvadāšanu pašvaldība nodrošinās no nākamā mācību gada. Skolēniem tiks piedāvāta arī Preiļu Valsts ģimnāzijas dienesta viesnīca. Preiļu izglītības iestādēs audzēkņiem papildus būs iespējama apgūt arī dažādas interešu izglītības programmas un profesionālās ievirzes programmas mūzikā, mākslā un sportā.

Preiļu novada Izglītības pārvaldes vadītājs Andrejs Zagorskis informē, ka patlaban atbalsta lēmumu par pamatskolas reorganizāciju, nevis slēgšanu, jo ēka, kur izvietota pamatskola, pašvaldībai būs jāuztur jebkurā gadījumā, bet ieguvums būs vietējiem iedzīvotājiem, kuru bērni pirmsskolas un sākumskolas izglītību iegūs netālu no mājām. Priekuļu pamatskolas ēkā darbojas arī pērn mācību gada sākumā atvērtā Preiļu Brīvā skola.

Lēmums par Priekuļu pamatskolas reorganizāciju uz sākumskolu nosūtīts Izglītības un zinātnes ministrijai saskaņošanai.

Novadā izglītības iestāžu attīstības tendences, tāpat kā visā valstī, ir saistītas ar demogrāfisko situāciju - īpaši laukos. Nelielam izglītojamo skaitam pamatskolas posmā modernas un kvalitatīvas izglītības piedāvājuma iespējas uz vietām ir problemātiskas. Tas nozīmē, ka, samazinoties izglītojamo skaitam lauku pamatskolās, pašvaldībai perspektīvā būs jāizskata jautājums par pārējo lauku pamatskolu reorganizāciju par sākumskolām. No nākamā mācību gada Preiļu Valsts ģimnāzija atvērs proģimnāzijas klases, dabas zinību programma tiek licencēta arī Preiļu 1.pamatskolā. Minētajās izglītības iestādēs mācību procesa modernizācijai ir plānots ieguldīt Eiropas Savienības fondu līdzekļus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)