Banner 980x90

Pērn likvidēti 27 Preiļu novada uzņēmumi

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Latvija ir maza ekonomika un notiekošais ģeopolitikā ļoti bremzē ekonomikas izaugsmes tempus mūsu valstī. Pagājušajā gadā spēcīgi palielinājies eksporta kritums, ko izraisīja lauksaimniecības un pārtikas rūpniecība, kurām samazinājās noieta tirgi Krievijā un NVS valstīs. Lai arī jaunus tirgus apgūt ir laikietilpīgi, piemēram, vairāki Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi uzsākuši eksporta ceļu uz tālo Ķīnu. Viņu vidū arī Preiļu vislielākais darba devēja un vislielākais eksportētājs a/s "Preiļu siers".

Kā pilsētas informācijas portālam Preili24.lv pavēstīja Preiļu novada Uzņēmējdarbības konsultante Ineta Liepniece, 2015.gads Latvijā un arī Preiļu novadā iezīmējās ar uzņēmumu darbības apturēšanu. Eksperti uzsver, ka tas bieži vien ir saistīts ar biznesa vides sakārtošanu, veicot kontroles un uzsākot likvidācijas procesu neaktīvajiem uzņēmumiem, tādējādi atvieglojot VID informācijas sistēmas, kam nebūs vairs jāpatērē iestādes infromācijas sistēmas resursus, uzglabājot informāciju par neaktīviem uzņēmumiem.

Pagājušajā gadā Preiļu novadā reģistrētas 15 jaunas sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA), četras zemnieku saimniecības (z/s) un četri individuālie komersanti (IK).

Savukārt likvidēti 27 Preiļu novada uzņēmumi. Kopējais uzņēmumu skaits 2015.gadā Preiļu novadā- 714.

Preiļu novada uzņēmējdarbības centrs ar savām aktivitātēm un pasākumiem palīdz uzsākt, nostiprināties un attīstīties gan jaunajiem, gan esošajiem uzņēmējiem.

Pērnajā gadā tika uzsāktas regulāras pašvaldības un vietējo uzņēmēju tikšanās, kuru laikā uzņēmējiem bija iespējams iegūt informāciju  par notiekošo novadā, par plānotajiem projektiem, par uzņēmēju līdzdarbošanās iespējām. Savukārt pašvaldībai bija iespējams uzklausīt ierosinājumus un priekšlikumus, un arī kritiku un pārmetumus. Šādas tikšanās ir ļoti nozīmīgas, lai uzņēmējs tiktu gan saklausīts, gan informēts. Tikšanās reizēs tika pieaicināti arī viesi- dažādu institūciju un iestāžu pārstāvji, kuru sniegtā informācija būtu lietderīga un izmantojama.

Arī pagājušajā gadā tika turpināta sadarbība ar Latvijas Attīstības finanšu institūciju Altum, Nodarbinātības valsts aģentūras Preiļu filiāli, Lauku atbalsta dienesta Dienvidlatgales reģionālo pārvaldi, Valsts ieņēmumu dienesta LNMA Preiļu nodaļu, Latgales uzņēmējdarbības centru, Latvijas bioloģiskās lauksaimniecības asociāciju, Latvijas lauku konsultācijas un izglītības centra Preiļu biroju, LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļu, Latgales plānošanas reģionu organizējot informatīvus un izglītojošus seminārus uzņēmējiem, kā arī praktiskas mācības jaunu zināšanu un prasmju ieguvei. Tika noorganizēti 12 dažādi semināri, kopējais apmācīto skaits- 235.

85 interesentiem tika sniegtas konsultācijas par biznesa uzsākšanas iespējām, finansējuma piesaisti, telpu piemērošanu, reklāmas nozīmi un mārketinga attīstību. Vairums no viņiem reģistrēja savu saimniecisko darbību.

Sadarbībā ar Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameru, astoņiem Preiļu novada uzņēmējiem-z/s "Kalni", SIA "Olūts", SIA "Mango Energy Latgale", IK "V.Tarasovs", Čerņavska keramikas mājai, SIA "Be&Be", SIA "Preiļu celtnieks" un Preiļu novada tūrisma informācijas centram  bija iespējams piedalīties Latgales reģionālajās uzņēmēju dienās.

Kā uzņēmējdarbības konsultante Liepniece aktīvi strādā ar novada jauniešiem, lai iedrošinātu viņus uzsākt savu uzņēmējdarbību. Gan Preiļu novada skolu jaunatne Karjeras nedēļas ietvaros, gan lauku jaunieši LLKC rīkotajās mācībās, gan Rīgas tūrisma un  radošās  industrijas tehnikuma Preiļu filiāles audzēkņi  tika iepazīstināti ar biznesa iespējām Preiļu novadā, ar pašvaldībā un valstī pieejamajiem atbalsta instrumentiem biznesa uzsākšanā, tika runāts par rakstura īpašībām, ar kādām  jābūt apveltītam topošajam uzņēmējam un par ieguvumiem vai zaudējumiem.

Jau piekto gadu tika administrēta Mazo un vidējo komersantu ( MVK) un saimnieciskās darbības veicēju (SDV)  projektu līdzfinansēšanas programma. Pērnajā gadā tika saņemti un izvērtēti  deviņi projektu pieteikumi, ko iesniedza Preiļu novada uzņēmēji, bet atbalstīti un īstenoti tika astoņi projekti.

Sadarbībā ar Latgales uzņēmējdarbības centru pieciem Preiļu novada uzņēmējiem bija iespējams piedalīties tirdzniecības misijās  Norvēģijā un Somijā.

Bet ar lielu nepacietību mazā biznesa veicēji- amatnieki, zemnieki un  mājražotāji gaida Jurģu, Zāļu, Miķeļa, Ziemassvētku tirdziņus, kā arī Lielo tirgus ielu novada svētku ietvaros. Pagājušajā gadā kā pārdevēji tirdziņos piedalījās 352 amata meistari.

Bet gada nogalē, sadarbībā ar LLKC, ar uzņēmējiem Ingunu un Aigaru Zīmeļiem un Preiļu novada domi tika  izveidots mājražotāju un amatnieku stends- OGAS KLIETS, kurā piedalījās 23 amatnieki un mājražotāji.

Pērnais gads ir bijis salīdzinoši dāsns, jo SIA"Preiļu celtnieks" saņēma Latgales reģiona uzņēmēju gada balvu nominācijā Sociāli atbildīgs uzņēmums, bet Ordeņu kapituls par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā piešķīra Atzinības krusta III šķiru  a/s "Preiļu siers" valdes priekšsēdētājam Jāzepam Šņepstam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)