Banner 980x90

Eiropas kultūras mantojuma dienā Preiļos iepazīstinās ar muižas kompleksu un parku

Daugavpils, 7.maijs, LETA. Atzīmējot Eiropas Kultūras mantojuma dienu, 9.maijā interesentiem būs iespēja iepazīties ar Preiļu puses vēsturisko lepnumu - Preiļu muižas kompleksu un parku, aģentūru LETA informēja Preiļu novada tūrisma informācijas centra vadītāja Iveta Šņepste.

Plkst.12 Preiļu muižas kapelā, kura pērn atzīmēja 200 gadu jubileju, interesentus sagaidīs Preiļu pils Baltā un Melnā dāma, kas iepazīstinās ar pils un parka vēsturi un leģendām. Ikviens būs aicināts izmēģināt arī grāfu Borhu spēli - lielformāta šahu, kas ir spēlējams brīvā dabā, un kuru šajā tūrisma sezonā ir iegādājies Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejs.

Preiļu vēsture ir cieši saistīta ar grāfiem Borhiem, kuru atstātais kultūrvēsturiskais mantojums - Preiļu muižas komplekss un parks ir viens no lielākajiem Preiļu puses vēsturiskais lepnumiem arī mūsdienās.

Savulaik, 1382.gadā, Preiļi nonākuši grāfu Borhu īpašumā, kuri arī tiek uzskatīti par pilsētas Dibinātājiem. Miests šai dzimtai, kas pieder pie vecākajām dižciltīgo dzimtām Eiropā, ir piederējis piecsimt gadus. Borhiem ir bijusi nozīmīga loma Preiļu pilsētas un novada vēsturē.

Preiļu muižas parks un pils ir Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, tā datējums ir 19.gadsimts pirmais ceturksnis. Parka projektēšanas un celtniecības darbus grāfa Borha ģimenei ap 1806.-1865.gadu veica itāļu arhitekts Macoti.

2018.gads ir pasludināts par Eiropas Kultūras mantojuma gadu. Eiropas kultūras mantojuma dienas ir viens no nozīmīgākajiem ikgadējiem notikumiem kultūras mantojuma jomā Eiropā. To gaitā norisināsies ap 50 000 pasākumu, kas pulcēs ap 30 miljoniem apmeklētāju piecdesmit valstīs. Latvijā Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākumi būs veltīti Latvijas Republikas dibināšanai un attīstībai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)