Banner 980x90

Autotransporta direkcija pirmajā pusgadā pārbaudēs sabiedriskajā transportā pārkāpumus konstatējusi 5,5% gadījumu

Rīga, 11.jūl., LETA. Šā gada pirmajā pusgadā Autotransporta direkcija veica 1156 pārbaudes autobusos un vilcienos, kas ir par 90% vairāk nekā pērn šajā pašā periodā, un pārkāpumus konstatējusi 5,5% gadījumu, aģentūru LETA informēja Autotransporta direkcijas pārstāve Zane Plone.

Izplatītākie ir biļešu tirdzniecības pārkāpumi, un visbiežāk tie konstatēti Pierīgas maršrutos. Papildus reģionālajiem pārvadātājiem šogad tika veiktas novērošanas kontroles arī Rīgas mikroautobusos.

Šā gada pirmajā pusgadā pārkāpumi konstatēti 5,5% no visām veiktajām pārbaudēm, savukārt līgumsods pārvadātājiem tika piemērots par 41 pārkāpumu. Izplatītākie pārkāpumi joprojām ir saistīti ar biļešu tirdzniecību - pasažierim netiek izsniegta biļete, pasažierim, kurš samaksājis par braucienu, tiek izsniegta nulles vērtības biļete, pasažierim tiek izsniegta tāda biļete, kurā norādītā informācija nav korekta, piemēram, ir samaksāts par braucienu līdz vienai pieturai, bet biļetē parādās cita pieturvieta, biļete tiek izsniegta tikai īsu brīdi pirms kontroles iekāpšanas. Reģionālie maršruti, kuros šā gada pirmajā pusgadā konstatēti visbiežākie biļešu tirdzniecības pārkāpumi, atrodas Pierīgā, piemēram, maršruts Rīga-Jūrmala, Rīga-Baldone, Rīga-Upeslejas un Rīga-Olaine.

Šī gada pirmajā pusgadā tika veiktas divu veidu pārbaudes - biļešu un pārvadājumu veikšanai nepieciešamo dokumentu, kuriem jābūt līdzi autobusā brauciena laikā, pārbaude, kā arī novērošanas braucieni, kuros tiek skaitīti pasažieri un pārbaudīts, vai autobusa vadītājs ievēro noteikumus, piemēram, neizmanto mobilo tālruni braukšanas laikā, ievēro kustības sarakstu. Šogad novērošanas braucieni tika veikti ne tikai reģionālajā sabiedriskajā transportā, bet arī Rīgas pilsētas mikroautobusos, lai pārliecinātos, vai nulles vērtības biļetes tiešām tiek izsniegtas tikai pasažieriem, kuri ir tiesīgi tās saņemt. Tādējādi kontroles apjoms šogad, salīdzinot ar 2018.gada pirmo pusgadu, palielinājies par 90%.

"Atceroties neseno pieredzi ar personu ar invaliditāti pārvadāšanu Rīgas mikroautobusos, kā rezultātā Sabiedriskā transporta padome aizturēja dotāciju izmaksu Rīgas domei, esam pievērsuši uzmanību konkrētajam Rīgas pārvadātājam un noteikti turpināsim veikt šādus braucienus arī turpmāk," uzsvēra Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš.

Autotransporta direkcija kontroles pasākumus turpina palielināt katru gadu, un plānots, ka šī gada otrajā pusgadā kontrole tiks pastiprināta vēl vairāk.

Jau ziņots, ka, analizējot Rīgas domes un "Rīgas satiksmes" sniegto informāciju par pasažieru ar pirmās un otrās grupas invaliditāti pārvadājumiem, Autotransporta direkcijai radās aizdomas par nekorektu minēto kategoriju pasažieru pārvadājumu uzskaiti Rīgas pilsētas nozīmes maršrutos.

Tādēļ līdz pilnīgai situācijas noskaidrošanai Sabiedriskā transporta padome 29.martā nolēma uz mēnesi aizturēt avansa dotāciju 2,2 miljonu eiro apmērā Rīgas domei par pasažieru ar invaliditāti pārvadājumiem 2019.gada otrajā ceturksnī, šādu lēmumu skaidrojot ar Autotransporta direkcijas pienākumu pārliecināties, ka dotācija nonāks tiem mērķiem, kam tā tiešām ir paredzēta. Savukārt maijā Rīgas domei tika pārskaitīta puse no plānotās dotācijas.

Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja pasažieru un kravu pārvadājumu jomā. Tās darbība galvenokārt saistīta ar sabiedriskā transporta - pasažieru pārvadājumu ar autobusu un vilcienu - plānošanu, licenču izsniegšanu kravu un pasažieru komercpārvadājumiem un atļauju izsniegšanu starptautisko pārvadājumu veikšanai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)