Banner 980x90

ĀCM konstatē piemājas saimniecībā ar trim mājas cūkām Aglonas novadā

Rīga, 12.jūl., LETA. Nelielā piemājas saimniecībā "Ezermalu mājas" ar trim mājas cūkām Aglonas novada Aglonas pagastā ir konstatēts Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums, aģentūru LETA informēja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

PVD saimniecībā veic ĀCM apkarošanas pasākumus, tostarp cūku likvidēšanu, kā arī epidemioloģisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā slimība iekļuva novietnē. PVD pieļauj, ka slimība saimniecībā uzliesmojusi, jo nebija ievēroti pat elementārākie biodrošības pasākumi, piemēram, cūkas barotas ar zāli, kūtī nav izmantots atsevišķs apģērbs un apavi, pie durvīm nav bijis apavu dezinfekcijas paklājs.

Dienestā arī norāda, ka "Ezermalu mājās" cūkas nav bijušas reģistrētas Lauksaimniecības datu centrā, tātad cūkas saimniecībā tika turētas nelegāli. Tas nozīmē, ka saimniecība arī nevarēs saņemt kompensāciju par likvidētajām cūkām.

PVD arī norāda, ka ap slimības skarto saimniecību noteikta karantīna - aizsardzības zona triju kilometru rādiusā un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā. Šajā teritorijā esošajās novietnēs tiks pastiprināti kontrolēta cūku reģistrācijas un biodrošības prasību ievērošana un cūku veselības stāvoklis, kā arī transportlīdzekļu kustība. Īpaša uzmanība būs pievērsta dzīvnieku, kā arī gaļas izcelsmes produktu pārvadāšanai. Aizsardzības un uzraudzības zonā esošajiem mājas cūku turētājiem aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas. Tāpat bez PVD inspektora atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājdzīvniekus.

PVD atgādina - lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas ar ĀCM un neizbēgamas to likvidēšanas, cūkkopības saimniecībās ir stingri jāievēro biodrošības pasākumi, tostarp jānovērš tiešs un netiešs cūku kontakts ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem. Tāpat nedrīkst pieļaut savvaļas putnu iekļūšanu cūku novietnēs un barības uzglabāšanas vietās, kā arī pastāvīgi jāapkaro grauzēji. Nedrīkst lietot tādus pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki. Cūkām nedrīkst izbarot zaļbarību, tostarp pagalmos pļauto zāli, termiski neapstrādātus kartupeļus.

Tāpat, kopjot dzīvniekus, jāizmanto tikai šim darbam paredzēts apģērbs un apavi, kuri netiek valkāti ārpus novietnes. Pie ieejas mājas cūku novietnē jānodrošina apavu dezinfekcija, kā arī novietnē jāveic regulāri tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumi. Rūpīgi jādezinficē fermas teritorijā iebraucošie transportlīdzekļi. Ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts.

PVD arī atzīmē, ka vasaras mēnešos risks ienest vīrusu mājas cūku saimniecībās ir būtiski lielāks nekā ziemā, jo cilvēki vairāk pārvietojas, dodas pārgājienos, ekskursijās, tostarp dodas uz mežu. Savukārt pagalmos un pļavās zeļ zāle, kuru neapzinīgāks cūku turētājs kāro izbarot cūkām. Tādēļ biodrošība šajā periodā ir īpaši svarīga.

PVD aicina cūku turētājus būt atbildīgiem un, ja tas vēl nav izdarīts, reģistrēt cūkas Lauksaimniecības datu centrā, kā arī rūpīgi ievērot biodrošības noteikumus. Ja biodrošība nebūs ievērota un cūkas nebūs reģistrētas, PVD dzīvnieku īpašnieku administratīvi sodīs.

Jau ziņots, ka iepriekšējais saslimšanas gadījums ar ĀCM mājas cūkām Latvijā tika konstatēts šā gada sākumā, kad slimība uzliesmoja divās cūkkopības uzņēmumam "Ancers" piederošās mājas cūku novietnēs Krimuldas un Salaspils novados ar kopumā 13 544 cūkām.

Tāpat ziņots, ka ĀCM šogad līdz šim ir konstatēts 673 meža cūkām, bet pagājušajā gadā slimība skāra 1146 meža cūkas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)